ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Γέλιο όσο τραβάει η καρδιά σας...

Τελικά η φράση «γελάσαμε με την καρδιά μας» δεν έχει βγει καθόλου τυχαία...
Ίσα ίσα αντιπροσωπεύει απόλυτα τις διαπιστώσεις αμερικανών επιστημόνων, που σε έρευνά τους συμπεραίνουν ότι οι κωμωδίες κάνουν καλό στα αγγεία μας. Αντίθετα τα θρίλερ και οι πολεμικές ταινίες προκαλούν μια ψυχική καταπόνηση και τελικά πλήττουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ
Μάϊκλ Μίλερ, οι κωμωδίες ασκούν θετική επίδραση στη λειτουργία των αγγείων. «Το μήνυμα της έρευνας είναι πως το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά», είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), που διεξήχθη στο Παρίσι.
Για τις ανάγκες της μελέτης εθελοντές παρακολούθησαν την μία ημέρα αποσπάσματα από κωμωδίες, όπως για παράδειγμα το «Κάτι τρέχει με την Μαίρη» και την επόμενη το πρώτο 15λεπτο από την πολεμική ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράϊαν» (το φιλμ αναπαριστά σκληρές σκηνές από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία το 1944).
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, οι εθελοντές που έβλεπαν τον «Στρατιώτη Ράϊαν», παρουσίασαν αγγειοδιαστολή του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων τους, με συνέπεια να μειωθεί η ροή του αίματος σε ζωτικά όργανά τους. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με όσους παρακολούθησαν την κωμωδία, οι οποίοι εμφάνισαν αγγειοδιαστολή, με συνέπεια να αυξηθεί η ροή του αίματος.
Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ οι γιατροί συμβουλεύουν...να γελάμε γιατί είναι καρδιοτονωτικό. Και για να προσαρμόσουμε την έρευνα στα δικά μας δεδομένα, ας πάρουμε μια γερή δόση από αγαπημένες κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου:
TOSOKAKI
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: