ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ποδηλάτες στις πόλεις κινδυνεύουν από την εισπνοή αιθάλης!

Το ποδήλατο μπορεί να είναι το φιλικότερο μέσο για το περιβάλλον, αλλά όμως όχι και το καλύτερο για τον οδηγό του. Ποιες επιπτώσεις έχει στο ποδηλάτη, η οδήγηση μέσα στη πόλη;
Μπορεί όσοι κινούνται με το ποδήλατό τους μέσα στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης να συμβάλλουν στο να γίνει αυτή πιο ανθρώπινη, οι ίδιοι όμως

αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς σταδιακά οι πνεύμονές τους εισπνέουν και κατακρατούν αυξημένα επίπεδα αιθάλης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Κριγκ της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, βρήκαν ότι οι ποδηλάτες των πόλεων έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων άνθρακα (αιθάλης) στους πνεύμονές τους. Εκτιμάται ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν αναλογικά περισσότερη αιθάλη σε σχέση με τους πεζούς και αυτό απειλεί να προκαλέσει ζημιά στο αναπνευστικό σύστημά τους.
Τα καυσαέρια των οχημάτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων σωματιδίων μαύρου άνθρακα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η εισπνοή τους σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και της υπολειτουργίας των πνευμόνων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πτυέλων από πέντε ποδηλάτες που πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά τους στο Λονδίνο, καθώς και από πέντε πεζούς, όλους υγιείς μη καπνιστές ηλικίας 18 – 40 ετών. Οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν την ποσότητα αιθάλης που υπήρχε μέσα στα μακροφάγα κύτταρα των κατώτερων αεραγωγών των πνευμόνων (τα εξειδικευμένα αυτά κύτταρα απορροφούν ξένα υλικά που εισέρχονται στους πνεύμονες).
Η μελέτη έδειξε ότι οι ποδηλάτες είχαν κατά μέσο όρο 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη στους πνεύμονες τους σε σχέση με τους πεζούς. Η πιθανότητα αυτή η διαφορά να έχει προκύψει από τύχη, είναι μικρότερη από 1 στα 100.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: