ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρηκτικό το κλίμα στη Θεσσαλονίκη...Απών ο πρωθυπουργός από τα εγκαίνια!

Ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, χωρίς την παρουσία, για πρώτη χρονιά, του πρωθυπουργού.
Στα εγκαίνια παρέστη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προέβη στην εξής δήλωση:

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, να μειώσουμε το σπάταλο κράτος, να βελτιώσουμε ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, να συγκρουστούμε με όλα τα δεσμά που κρατούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την παραγωγικότητα της χώρας καθηλωμένες, να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Και η Ευρώπη πρέπει επίσης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, για να πάψει το μαρτύριο του Σίσυφου για τον ελληνικό λαό. Η αδράνεια είναι καταστροφική για όλους μας. Και πρώτοι εμείς ανοίγουμε το βήμα και πάμε μπροστά για να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα που αξίζουμε. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει».
Ακολούθως, ο υπουργός συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Helexpo και της ΔΕΘ.
Νωρίτερα, εγκαινίασε την 76η ΔΕΘ και παρέστη στον αγιασμό, που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
Παρέστησαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Ξυνίδης και ο υφυπουργός, Θάνος Μωραίτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, ο γ. γραμματέας Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Θεόδωρος Σούμπασης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρης Μαυρίδης.
Κατά τη διάρκεια του αγιασμού ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στη συνέχεια μνημόνευσε «για πρώτη φορά και συνειδητά» την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταξύ άλλων για «ενότητα, συναντίληψη, αγάπη, τιμή, σεβασμό και πνεύμα θυσίας για την πατρίδα, εμμονή και συνέπεια στην πνευματική παράδοση της χώρας, την ορθοδοξία».
«Να κρατήσουμε έντονη την επιθυμία, αυτός ο θεσμός να είναι διαρκής, όπως τον παραλάβαμε εδώ και τόσα χρόνια, για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο μητροπολίτης, αναφερόμενος στη ΔΕΘ και ευχόμενος η φετινή διοργάνωση να επιτύχει τους στόχους της.


Η οικονομία στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού
Στις 8 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο. Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στο αναπτυξιακό μοντέλο και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Επίσης θα κάνει αποτίμηση των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική δυσπραγία και θα καλέσει τους παραγωγικούς φορείς σε εθνική προσπάθεια και θα καταγγείλει όσους αντιστέκονται στις αλλαγές.
Την Κυριακή ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη 13:00 το μεσημέρι όχι στο Βελλίδειο αλλά, για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποθήκη Γ' του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.


Αστακός η συμπρωτεύουσα
Απροσπέλαστο θα είναι από το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς τίθενται σε ισχύ μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων που κορυφώνονται σήμερα, ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης και της κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού.
Επί ποδός βρίσκονται περίπου 6.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων, η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη των τελευταίων ετών, ενώ έχουν μεταφερθεί ο ειδικός φράκτης της αστυνομίας και το όχημα εκτόξευσης νερού.
Από τις 12 το μεσημέρι δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις οδούς: Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου).


Το δελτίο των κινητοποιήσεων
Οι «Αγανακτισμένοι» θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Λευκού Πύργου στις 15:00 και θα θέσουν σε εφαρμογή "σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ".
Την ίδια ώρα διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φοιτητικοί σύλλογοι.
Στις 15:50 ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο και περί τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία χωρίς τα αυτοκίνητά τους μέχρι το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να κλείσουν το Σάββατο τα καταστήματα από τις 3 το μεσημέρι υπό το φόβο βανδαλισμών.
Στις 18:00 ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται οι εργασίες του Τακτικού Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, η οποία έχει καλέσει τους εργαζόμενους στον Τύπο να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων. Μέλη της ΕΣΗΕΜΘ θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου από την πλευρά της Παναγίας Χαλκέων
Την ίδια ώρα έξω από το Κατσάνειο θα συγκεντρωθούν οπαδοί του Ηρακλή και στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές.
Στις 18:30 μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στη Θεσσαλονίκη φθάνουν, επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» που θα ανοίξουν τις μπάρες στα διόδια.
Οι διαδηλωτές γύρω στις 19:00 θα κινηθούν προς την πύλη της έκθεσης και το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: