ΣΙΝΕ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΕ ΣΩΜΑ


Γαλάζιος πρόεδρος μόνο… αν διασφαλιστεί 
η ενότητα της παράταξης

Ενώ στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν σε διάσπαση της ΝΔ για να πάρουν την προεδρία.
Σήμερα «κληρώνει» για τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πλειοψηφών σύμβουλος του πρώτου συνδυασμού, Δημήτρης Καραστέργιος, συγκάλεσε το 21μελές δ.σ. στις 5.30 το απόγευμα.
Θέμα της πρώτης συνεδρίασης είναι η
συγκρότηση σε σώμα, η εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και μελών εκτελεστικής επιτροπής.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση η Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με τον αέρα του νικητή, αφού διαθέτει άνετη πλειοψηφία με12 στους 21 συμβούλους. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχει το μειονέκτημα των μόλις 9 συμβούλους, γεγονός που δεν το αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάκτηση της προεδρίας, την οποία θα διεκδικήσει με μοναδικό υποψήφιο τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες, για την εκλογή «πράσινου» προέδρου, μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση του χώρου της ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της ΠΕΔ τρεις υποψήφιοι: η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης και ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. Μέχρι χτες το μεσημέρι επέμειναν όλοι στην υποψηφιότητά τους, ωστόσο οι τρεις θεωρούσαν ότι «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της παράταξης θα βρούμε μία συνθετική λύση, ώστε στο τέλος να πάμε με μία υποψηφιότητα για την προεδρία». Αν θα καταστεί ή όχι εφικτή η «συνθετική λύση», εξαρτιόνταν από τις διαβουλεύσεις που συνεχιζόταν όλη τη νύχτα, ίσως και από μία παραταξιακή σύσκεψη που θα πραγματοποιούνταν χτες βράδυ ή σήμερα το πρωί.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι για την εκλογή προέδρου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή των 11 ψήφων και άνω. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στην πρώτη ψηφοφορία γίνεται δεύτερη, η οποία πάλι απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση μη εκλογής, τότε διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία και εκλέγεται πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία.
Εάν η υπόθεση της εκλογής φτάσει στην τρίτη ψηφοφορία, τότε αναπτερώνονται οι «πράσινες» ελπίδες για εκλογή του Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος συγκεντρώνει – όπως προαναφέρθηκε 9 ψήφους. Όμως στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον οι πρωτεργάτες και οι διεκδικητές της προεδρίας, διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε τρίτη ψηφοφορία, γιατί η προεδρία θα κερδηθεί με την πρώτη». Μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην πράξη η ενότητα που επαγγέλλονται τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές διαψεύστηκαν.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η σημερινή διαδικασία συγκρότησης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως ενδιαφέρον έχει να δούμε που πρόσκεινται και ποια είναι τα 21 μέλη του δ.σ. που θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τα άλλα όργανα. Οι επτά δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ είναι: Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Βοίου Παναγιώτα Ορφανίδου, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, Πρεσπών βασίλης Τσέπας. Επίσης, στο γαλάζιο στρατόπεδο πρόσκεινται πέντε δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη δ.σ. της ΠΕΔ - κατά σειρά ψήφων, όπως εκλέχτηκαν στην ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας: Δημήτρης Καραστέργιος (48), Άννα Νανοπούλου (44), Δημήτρης Λουκάς (39), Μαρία Τερζοπούλου (39), Μενέλαος Μακρυγιάννης (38).
Στο πράσινο στρατόπεδο πρόσκεινται οι εξής πέντε δήμαρχοι: Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Δεσκάτης Νίκος Μίγγος, Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου. Οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξης του ΠΑΣΟΚ, κατά σειρά εκλογής είναι: Δημήτρης Μαυροματίδης (46), Κώστας Θεοδωρίδης (45), Βασίλης Σταμπουλούς (43), Σταύρος Φραγκουλίδης (42).
Υπενθυμίζεται ότι ψηφοδέλτιο στις εκλογές για το δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είχε κατεβάσει η Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε 3 ψήφους, ενώ ανεξάρτητος υποψήφιος κατήλθε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, λαμβάνοντας 1 ψήφο. Ακόμη αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων εκλέχτηκαν οι Κώστας Λιάντσης (59), Άννα Νανοπούλου (54) και Ζαχαρούλα Ρίζου (43) από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ οι Κώστας Κυτίδης (45) και Αιμίλιος Ασπρίδης (44). Στο Εποπτικό της ΠΕΔ εκλέχτηκαν οι Σοφοκλής Σιδηρόπουλος (67), Χρήστος Παρχαρίδης (60) και Όλγα Μούσιου – Μυλωνά (46).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: