ΣΙΝΕ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Διαστημικό ραντάρ ψάχνει νερό στην έρημο!

Διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ειδικούς της NASA θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ προηγμένης τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την εξερεύνηση του υπεδάφους του Άρη με στόχο να εντοπίσει υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού στις ερήμους της Γης.
Επιστήμονες της NASA μαζί με ειδικούς από την Γαλλία και το Κουβέιτ τοποθέτησαν το ραντάρ σε ένα...
ελικόπτερο και πέταξαν επάνω από περιοχές της ερήμου στο Κουβέιτ στο υπέδαφος των οποίων είχαν ανιχνευθεί αποθέματα γλυκού νερού. Το ραντάρ κατάφερε να εντοπίσει και να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τα αποθέματα νερού που υπήρχαν σε βάθη από 20-65 μέτρα κάτω από το έδαφος.
Υπόγεια υδάτινη χαρτογράφηση
Αφού οι δοκιμές αποδείχθηκαν επιτυχείς οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα τις πρώτες αποστολές για την αναζήτηση και χαρτογράφηση υπόγειων αποθεμάτων πόσιμου νερού στις ερήμους του πλανήτη.
Εκτός από τη βασική και κρίσιμη χρησιμότητα του, δηλαδή την ανακάλυψη των αποθεμάτων γλυκού νερού στις ερήμους, το ραντάρ και η χαρτογράφηση που θα κάνει θα προσφέρει νέα πολύτιμα δεδομένα για την μελέτη και κατανόηση των σημερινών αλλά και παλαιότερων υδρολογικών συνθηκών στις ερήμους και το πώς οι κλιματικές αλλαγές τις μεταβάλλουν.
«Οι δοκιμές που κάναμε ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσουμε σε ευρείας κλίμακας χαρτογράφηση των υπόγειων αποθεμάτων νερού η οποία θα βοηθήσει όχι μόνο στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις υπόγειες υδάτινες διεργασίες αλλά και να βοηθήσουμε ώστε οι γεωτρήσεις να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια» ανέφερε ο Μοχάμεντ Αλ Ρασίντ, στέλεχος του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας του Κουβέιτ που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η τεχνολογία
Το ραντάρ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις μεταβολές που παρατηρούνται στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των υπόγειων πετρωμάτων και ιζημάτων καθώς και των «μουσκεμένων» από νερό τμημάτων του υπεδάφους. Οι κορεσμένες από νερό ζώνες του υπεδάφους έχουν υψηλή ανακλαστικότητα στα σήματα χαμηλής συχνότητας που εκπέμπει το συγκεκριμένο ραντάρ. Καθώς τα σήματα ανακλώνται και επιστρέφουν προς την επιφάνεια του «μεταφέρουν» πληροφορίες για τη σύσταση και τα υλικά που συναντούν (χαλίκια, άμμο, λάσπη κ.α.) επιτρέποντάς του να εντοπίζει τα αποθέματα νερού στο υπέδαφος..
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: