ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στα Γρεβενά ο Οικουμενικός Πατριάρχης!!! (video)


Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν τα Γρεβενά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τις εκδηλώσεις ...
των 100 χρόνων από τη θυσία του Δεσπότη. Του Αιμιλιανού Γρεβενών.
δείτε το VIDEO

Τον Παναγιότατο καλωσόρισαν από το βήμα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Σέργιος, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.  Δημοσθένης Κουπτσίδης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής.
Σε μια σεμνή τελετή με την παρουσία πλήθους πιστών, ο  Παναγιότατος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανού στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Μητρόπολη.Αργότερα ο Περιφεριάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.Γεώργιος Δακής παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας.
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
Του Δημάρχου Γρεβενών. Δημοσθένη Κουπτσίδη
επί της ειδικής εξέδρας προς την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Παναγιώτατε,
Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ευτυχή, διότι μέσα σε δύο χρόνια αξιώνομαι να προσφωνήσω την Υμετέρα Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, ως εκλεγμένος άρχων του τόπου τούτου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, ως Νομάρχης τότε Γρεβενών, κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην πόλη της Δεσκάτης. Τώρα, ως Δήμαρχος Γρεβενών - μετά την πρόσφατη Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Παναγιώτατε,
Καλώς ήλθατε και πάλι σε τούτο τον τόπο, όπου η φυσική ομορφιά έχει δεθεί άρρηκτα με την Ιστορία. Η θρησκευτική πίστη, με τις ηρωικές θυσίες. Η παιδεία, με τον λαϊκό πολιτισμό. Η δημιουργική ανησυχία, με την πρόοδο. Οι ντόπιοι κάτοικοι, με το άλλοτε ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που από αιώνες κατοικούσε στον αλησμόνητο Πόντο και τη μυροβόλο Μικρά Ασία. Οι μορφές των τοπικών Αγίων, με τις προτομές των εθνικών αγωνιστών.
Σας ευχαριστούμε Παναγιώτατε, διότι αποδεχθήκατε-παρά το φόρτο των υψηλών καθηκόντων σας - την πρόσκληση του σεβαστού και αγαπητού μας Μητροπολίτη, Σεβασμιώτατου κ.κ. Σεργίου και ήρθατε να τιμήσετε την 100η επέτειο από το μαρτυρικό θάνατο του Αιμιλιανού, εκλεκτού τέκνου και αναστήματος του Πατριαρχείου.
Εμείς εδώ στα Γρεβενά τιμούμε δεόντως τη θυσία του, αναγνωρίζοντας την αποφασιστική συμβολή του στην απελευθέρωση του ορθόδοξου και ελληνικού πνεύματος και φρονήματος.
Αλλά, τιμούμε και το Σεπτό σας πρόσωπο και στηριζόμαστε, αντλώντας κουράγιο και έμπνευση, στις αρχές που υπηρετείτε με συνέπεια, ως Πατριάρχης του Γένους, επί δύο δεκαετίες.
Ιδιαίτερα μάλιστα μας συγκινεί το μετά λόγου γνώσεως ενδιαφέρον και οι αγώνες σας για το φυσικό περιβάλλον, το οποίο εδώ, στον προικισμένο από τον θεό τόπο, προσπαθούμε να διατηρήσουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πανελλαδικά και διεθνώς.
Παναγιώτατε,
Σε μία περίοδο ιδιαίτερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας ο λόγος σας δεν είναι απλά ελπιδοφόρος αλλά ζωοποιός. Στις δύσκολες στιγμές που διερχόμαστε, στο πρόσωπό σας υποστασιάζεται η Ελπίδα από την οποία έχει τόσο ανάγκη ο λαός μας.
Σας παρακαλώ, εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων και του λαού, να ευλογήσετε τους εδώ και τους όπου γης απόδημους Γρεβενιώτες, με τη διαβεβαίωσή μας ότι εσείς προσωπικά, το Πατριαρχείο μας και η εναπομείνασα στην Πόλη Ελληνική Κοινότητα βρίσκονται στη σκέψη όλων μας.
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την έλευσή σας.
Καλωσόρισμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, προς Την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Γρεβενών
Παναγιώτατε,

η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας Σας καλωσορίζει.
Οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης, και της Φλώρινας, ο κλήρος και ο λαός, υποδεχόμαστε τη Σεπτή Κεφαλή του Οικουμενικού Θρόνου στον αγαπημένο μας τόπο.
Στη γη μας, που προικίστηκε από απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Στην πατρίδα μας, που γέννησε αγωνιστές της ελευθερίας, μάρτυρες της πίστεως, ευεργέτες του έθνους, διδασκάλους του Γένους, εργάτες του  πολιτισμού.
Σήμερα, Παναγιώτατε, ο λαός μας σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, μακαρίζει τα Γρεβενά για την εξαιρετική τιμή της φιλοξενίας Σας.
Σήμερα όλοι μας, εν μέσω ζοφερών οικονομικών αδιεξόδων, αντλούμε δυνάμεις από τη χαρμολύπη του Φαναρίου και ενισχύουμε την ελπίδα μας από τη δική Σας εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.
Καλώς ορίσατε!
Προσφώνηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή,  προς Την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν Του
Παναγιώτατε,
Και πάλιν Σας καλώς ορίζουμε στο χώρο μας, που είναι και δικός Σας. Όχι μόνον κατά το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, αλλά προ πάντων, κατά τη δύναμη της ψυχής του λαού μας, ο οποίος και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας σέβεται, τιμά και αγαπά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σεπτό Προκαθήμενό του.
Σας υποδεχόμαστε με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, θλίψης και ελπίδας.
Η χαρά είναι πηγαία. Οφείλεται  στην επίσκεψή Σας και στην παρουσία ανάμεσά μας ενός κορυφαίου πνευματικού Ηγέτη, με παγκόσμια  ακτινοβολία και αναγνώριση.
Η θλίψη αναβλύζει από τα διαρκώς αυξανόμενα  προβλήματα, που βιώνουμε στην Περιφέρειά μας και αισθανόμαστε την ανάγκη ακροθιγώς να τα αναφέρουμε. Όπως τα παιδιά συμμερίζονται τις αγωνίες τους με τον Πατέρα τους, για να αντλήσουν δυνάμεις από τη σοφία και τη σύνεσή του. Κυρίως όμως από τη δική του σταυροαναστάσιμη μαρτυρία!
Η επικίνδυνη οικονομική κρίση των ημερών μας προκάλεσε στην περιοχή μας τη μεγαλύτερη ανεργία από όλη την Ελλάδα, στερώντας τις οικογένειες από τα πλέον στοιχειώδη και πνίγοντας τη δημιουργική πνοή των νέων.
Εξάλλου, η ολιγωρία και τα πλημμελή μέτρα συνιστούν οικολογική απειλή, για τη μείζονα περιφέρειά μας.

Είναι γνωστό ότι ο τόπος μας είναι προικισμένος με πολύτιμα κοιτάσματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συγχρόνως διαθέτει στο έδαφός του τον μεγαλύτερο υδάτινο ταμιευτήρα.
Ωστόσο η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αισθητή και οι σοβαρές επιπτώσεις της για τη ζωή των κατοίκων, τη χλωρίδα και την πανίδα, δεν αποκρύπτονται.
Υπάρχει όμως ελπίδα!
Εδράζεται στην ιστορία της πατρίδας μας, στο αίμα των μαρτύρων της πίστεως, που πότισαν τη γη της, διαμέσου των αιώνων, έως προσφάτως και στο πανάρχαιο πείσμα του λαού μας να αναζητεί διεξόδους στις κρίσεις και τα ζοφερά αδιέξοδα.
Μέσα από αυτή την προοπτική επιμένουμε στα μορφωτικά αγαθά της παιδείας και των τεχνών,  στη δημιουργική διασυνοριακή συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, στην ανάπτυξη νέων μορφών καλλιεργειών, στο πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και στην περιστολή πλασματικών αναγκών.
Όμως η κρίση είναι σοβαρή, έχει τεράστιες διαστάσεις, απρόσμενες εξελίξεις και δύο αλληλοεξαρτώμενες όψεις: την οικονομική και την ηθική.
Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει παγκοσμίως η βούληση να διασωθούν οι λαοί από τη βουλιμία του αδηφάγου κέρδους.
Ελπίζουμε ότι τα ελλείμματα της χώρας μας θα καλύπτονται, όχι μόνον από το ελάχιστο εισόδημα και από τις στερήσεις του λαού μας, αλλά και από τις σταθερές αξίες του πολιτισμού μας: από το μέτρο, την αρετή, την αναγνώριση των λαθών, το φιλότιμο και  τη δικαιοσύνη.
Παναγιώτατε, σήμερα εδώ στα Γρεβενά, που καυχώνται για τον ανεκτίμητο αναλλοίωτο φυσικό τους πλούτο, ζητούμε την προσευχή Σας για τον ευλαβή λαό μας, που υπερηφανεύεται για τον υψηλό του επισκέπτη.
Σας παρακαλούμε να εύχεσθε για τους ντόπιους, που έχουν βαθιές τις ρίζες τους στην εποχή των Μυκηναίων του Ομήρου και των  Δωριέων Μακεδόνων, για τους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και για τους νεώτερους από την Παρευξείνια Διασπορά.
Πολλά τα έτη Σας!

Δείτε περισσότερα θέματα 
greveniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: