ΣΙΝΕ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: "Εργασιακή εφεδρεία και στη γενική κυβέρνηση" (Videos)

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. "Όχι" σε νέα μέτρα, "ναι" σε εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο 


"Δε ζητάμε περισσότερα δανεικά. Το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι αυτό που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Δε ζητάμε περαιτέρω ενίσχυση", ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.


"Οι συζητήσεις που έγιναν με την Τρόικα και τη δική μου συμμετοχή και των άλλων στελεχών του υπουργείου, έγιναν σε πολύ φιλικό κλίμα. Αυτά που ακούγονται για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απλώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων", δήλωσε.
"Δεν υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα. Είχαμε συμφωνήσει να κλείσει ο κύκλος αυτός και να επαναληφθεί σε δέκα ημέρες", ξεκαθάρισε.
"Εκτιμώ βαθύτατα τη συνδρομή των στελεχών της Τρόικας, τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους. Είναι σημαντικό να έχουμε τέτοια υψηλού επιπέδου βοήθεια. Χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, δε θα μπορούσαμε να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα, από το σκληρό πυρήνα της κρίσης"
.
Η ύφεση ο μεγάλος "αντίπαλος"
"Το μεγάλο θέμα που μας απασχόλησε, είναι η ύφεση. Όπως έχω πει, η ύφεση είναι προφανές ότι θα είναι βαθύτερη και από αυτήν που είχαν προβλέψει το Μάιο του 2010 οι εταίροι μας. Κινούμαστε πολύ κοντά στο 5% και αυτό οδηγεί σε αναπροσαρμογή μεταξύ άλλων και των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που απαιτεί πολύ μεγάλη επεξεργασία", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:
"Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προωθηθούν και θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας και της οικονομίας, που θα καλύψουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που κινείται στο 10 και κάτι τοις εκατό".
Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε όλους τους τομείς, που όπως είπε, "πρέπει να έχουν και θα έχουν ολοκληρωθεί για να αποδώσουν αποτελέσματα, μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος".
"Ξεκινάμε από μία πολύ βαθιά ύφεση. Η ύφεση το 2012 θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να αλλάξει το ρεύμα και να γίνει ανοδικό", σημείωσε.
"Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε ως σοβαρό κράτος, τα συμφωνημένα και ψηφισμένα από τη Βουλή των Ελλήνων μέτρα. Αν οι πολίτες βοηθήσουν και έχουμε τις αποδόσεις που πρέπει να έχουμε, η συζήτηση δεν ξεκινά από τους συντελεστές, αλλά καταλήγει στους φορολογικούς συντελεστές. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα".
"Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί και στη γενική κυβέρνηση"
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι "μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται", καθώς "δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες".
"Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες, θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία", ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς και ότι "η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί και στη γενική κυβέρνηση".
Ακόμη, ξεκαθάρισε πως ό,τι προβλέπει ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος για την εργασιακή εφεδρεία, θα εφαρμοστεί.






"Συζητάμε ιδέες"


Στις διαπραγματεύσεις, "συζητάμε ιδέες, δεν υπαγορεύει κανείς και κρατάμε σημειώσεις", είπε χαρακτηριστικά.


Όπως υπογράμμισε, αυτό που θέλουμε να εκφράζεται στις συζητήσεις είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της συμφωνημένης πολιτικής, για το ΑΕΠ και τις προοπτικές ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.


"Πρέπει στη χώρα αυτή να απαλύνουμε το φόβο των ανθρώπων και όχι να τους δημιουργούμε νέες φοβίες", επεσήμανε, αναφερόμενος και - εμμέσως πλην σαφώς - απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.


Ανεξήγητη η εκτίμηση του γραφείου Προϋπολογισμού περί ανεξέλεγκτου χρέους


Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που έκανε λόγο για "ανεξέλεγκτο χρέος", επεσήμανε, πως δεν είναι δυνατόν σε απόλυτη αντίθεση με το ΔΝΤ, τους λοιπούς διεθνούς οργανισμούς και το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα, που διαχειρίζονται το ελληνικό ζήτημα, με τον τρόπο που το διαχειρίζονται, επειδή το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, σε μία ανακοίνωση του υπουργείου να υπάρχει εκτίμηση, ότι το χρέος είναι ανεξέλεγκτο και μη διαχειρίσιμο.
Δείτε περισσότερα θέματα 
news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: