ΣΙΝΕ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

53 κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου δικάζονται με βαρύτατες κατηγορίες!!!

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα με βαριές κατηγορίες, 53 κάτοικοι των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, στις 7 Ιουλίου 2007.
Στη δίκη που διεξάγεται σήμερα στο μονομελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης, οι κάτοικοι παραπέμπονται με τις κατηγορίες της
στάσης, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε αυτοκίνητα της αστυνομίας. Βεβαίως, προκαλεί εντύπωση πως μια δίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες, γίνεται σε μονομελές δικαστήριο.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι δικάζονται για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν την προαναφερόμενη ημερομηνία στη βόρεια πύλη του ατμοηλεκτιρκού σταθμού Αγίου Δημητρίου, απαιτώντας προσλήψεις ανέργων στη ΔΕΗ και τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Ηλία Τεντζογλίδη, «οι συλλήψεις έγιναν όταν εμείς κατευθυνόμασταν στη βόρεια πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να διαμαρτυρηθούμε. Συνέλαβαν δηλαδή τους κατοίκους πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία». Πρόσθεσε πως «γίνεται μία συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποιούνται οι δίκαιοι αγώνες των κατοίκων μιας περιοχής, που αγωνίζεται για το αυτονόητο, δηλαδή για δουλειά και καθαρό περιβάλλον».
Στη δίκη θα παραβρεθεί σήμερα ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων ο γνωστός δικηγόρος από την Αθήνα, Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς και δύο δικηγόροι από την Κοζάνη.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι δίκαιοι αγώνες των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής χαρακτηρίζονται ως ποινικά αδικήματα. Για άλλη μια φορά σύρονται στα δικαστήρια άνθρωποι που το μόνο τους αδίκημα είναι ότι αγωνιούν και αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Το «κράτος» της Δ.Ε.Η. χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) έκανε πράξη το πώς εννοεί την φράση «διάλογος και καλή γειτονία με τους κατοίκους της περιοχής» μετατρέποντας μια ειρηνική διαδήλωση σε κόλαση για ανήλικα παιδιά και γέροντες με την αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων».
Επίσης, ο σύλλογος καλεί όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής να δηλώσουν την συμπαράσταση τους με την παρουσία τους στα δικαστήρια.
Στο μεταξύ, προχτές το μεσημέρι οι διωκόμενοι κάτοικοι παρέστησαν στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, ζητώντας τη συμπαράσταση του δήμου. Μάλιστα, ο πρόεδρος Η. Τεντζογλίδης εξέφρασε την πικρία του, λέγοντας ότι «δεν είχαμε μέχρι τώρα την ανάλογη συμπαράσταση, ενώ ζητήσαμε συνάντηση με το δήμαρχο, η οποία δεν έγινε». Ωστόσο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Μητσιάκος ζήτησε να τεθεί το θέμα προς ημερήσιας διάταξης. Όντως το θέμα συζητήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την ολόπλευρη ηθική συμπαράσταση στους διωκόμενους κατοίκους.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής σύρονται στα δικαστήρια. Δικάστηκαν για αντίστοιχες κινητοποιήσεις άλλες δύο φορές με Αυτόφωρη διαδικασία. Ειδικότερα, το 2008 καταδικάστηκαν ο πρόεδρος και άλλα 5 μέλη του δ.σ. του συλλόγου σε 6 μήνες φυλάκιση, ενώ για κινητοποιήσεις του 2007 καταδικάστηκαν πέρυσι περί τα δέκα άτομα με φυλάκιση 6 μηνών. Οι καταδικασθέντες και στις δύο περιπτώσεις άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το εφετείο δεν έγινε ακόμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: