ΣΙΝΕ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών! videos + fotos


Η ονομασία του χορού.
Στην περιοχή της Τραπεζούντας ονομαζόταν από τους Έλληνες Σέρα ενώ από τους Μουσουλμάνους Siksara ή Horon. Την ίδια ονομασία έφερε ο χορός και στις γειτονικές με την...

Τραπεζούντα περιοχές όπως την Τόνια, τα Σούρμενα, τα Πλάτανα τουρκιστί Akçaabat, την Ματσούκα και ίσως την Σάντα.

Στην περιοχή της Βόρ. Σεβάστειας που αποτελούνταν από τις περιοχές της Γαράσαρης (Νικόπολη ή Şebinkarahisar), της Τοκάτης, στην Ζάρα ή Απές τον συναντάμε με την ονομασία Τρομαχτόν ή Λάζικον ή Τιτιρεμέ ή Deli horon.Ο ρυθμός του χορού είναι αυτός του Τρομαχτού που είναι 7/8, παιζόταν σε όλη την ενδοχώρα του Πόντου κυρίως από ζουρνά και δευτερευόντως από τούλουμπα (αγγείο ή τουλούμ΄ ή τσαμπούνα ή τουλούμ΄ ζουρνά) αλλά και λύρα, σε διάφορες μουσικές μελωδίες. Τον αποκαλούσαν «Τρομαχτόν» ή «Λάζικον» στις περιοχές Φάτσα, Ορντού, Τρίπολη, στην Κερασούντα έφερε και την ονομασία «Χοροντικόν», σε όλο σχεδόν το νομό της Αργυρούπολης και πιο συγκεκριμένα στις επαρχίες της Χερίανας, την Αλούτζερα την Άρδασσα, την Κρώμνη, το Κελ Κίτ. Έτσι τον ονομάτιζαν και στο ΒΔ τμήμα του νομού Ερσίγκης ή Ερζινγκιάν, στην περιοχή της Ρεφάγια που στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Γκερτζανίς, αλλά και στο μακρινό Akdağ maden. Στους περισσότερους Ελληνικούς οικισμούς του Καυκάσου, δηλαδή το Κάρς ή Γάρς, ονομαζόταν Τρομαχτόν ή Λάζικον.Η προέλευση του χορούΠροέρχεται από το χωριό Απουλπάτ που σήμερα ονομάζεται Kurban cer, της περιοχής Σαρίκαμις του Γάρς. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι αυτού του χωριού έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή της Γκιόλοβα του νομού Σεβάστειας και συγκεκριμένα από το χωριό Ούμαρτσουχ με απώτερη αυτήν της Αργυρούπολης (Gümüşhane). Στην Ελλάδα μετά το 1920 οι κάτοικοι του χωριού Απουλπάτ θα εγκατασταθούν από 2-3 οικογένειες στην Περιχώρα, την Προσοτσάνη και το Φωτολίβος του

νομού Δράμας, από 1-2 οικογένειες στην Ελευθερούπολη Καβάλας, το Λευκώνα Σερρών και τη Μεγάλη Βρύση του νομού Κιλκίς. Ο κύριος όμως όγκος των προσφύγων του Απουλπάτ εγκαταστάθηκε στο Θρυλόριο, αρκετοί στην πόλη της Κομοτηνής και λίγοι στο χωριό Υφαντές που επίσης ανήκει στο νομό Ροδόπης. Στο Θρυλόριο υπήρχε ένας ξακουστός τουλούμπατσης ο Χρήστος Αβραμίδης ο οποίος συνόδευε με το αγγείο του, τους ξακουστούς χορευτές της εποχής του, όπως τον Ιωάννη Αβραμίδη τη Πόζονος, τον Σπυριδίκα Ιορδανίδη και άλλους, γεννημένοι όλοι στο Γάρς.


Οι δύο παραπάνω φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Επιτροπής Πολιτισμού και Χορού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.




Έναρξη 
Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης
Σ.Πο.Σ. Κεντρ. Μακεδονίας & Θεσσαλίας
Σ.Πο.Σ. Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου
Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδας & Νήσων
Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Χορός Σέρα
Σημείωση: όλες οι πληροφορίες δόθηκαν από τον Γιάννη Νικολαίδη υπεύθυνο χορευτικού της Σ.Πο.Σ. Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, κάτοικο Θρυλόριου Κομοτηνής.
Συντάκτης & οπτικό υλικό: Αναστάσιος Κοκοβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: