ΣΙΝΕ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μυστήριο με τη "νόσο των λεγεωνάριων" στην Κέρκυρα...

Πηγή… λεγεωνάριων θεωρούν το Νησί των Φαιάκων οι βρετανικές υγειονομικές αρχές! Μια σειρά κρούσματα της «νόσου των λεγεωνάριων» σε Βρετανούς πολίτες που είχαν επισκεφτεί την Κέρκυρα διερευνά η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει καταγράψει εννέα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους ηλικίας από 39 έως 79 ετών, που είχαν ταξιδέψει σε διαφορετικές περιοχές του
νησιού τον Αύγουστο.
H υπηρεσία συνεργάζεται τώρα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τις ελληνικές αρχές δημόσιας υγείας προκειμένου να ταυτοποιηθεί η πηγή της λοίμωξης.
Πάντως διευκρινίζεται ότι ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τουρίστες να κόλλησαν τη νόσο όχι στην Κέρκυρα αλλά στη Βρετανία.
Η «νόσος των λεγεωνάριων» είναι μια μορφή πνευμονίας που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila, το οποίο ζει σε υγρά περιβάλλοντα και συχνά εντοπίζεται σε κλιματιστικά.
Η βακτηριακή λοίμωξη, που δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει περίοδο επώασης περίπου δύο εβδομάδες και προκαλεί συμπτώματα που αρχικά θυμίζουν γρίπη, ενώ θεραπεύεται με αντιβιοτικά.
«Οι Βρετανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Κέρκυρα θα πρέπει να είναι ενήμεροι γι’ αυτόν τον πιθανό κίνδυνο, ωστόσο δεν προτείνουμε στον κόσμο να αλλάξει τα σχέδιά του για διακοπές» δήλωσε ο καθηγητής Νικ Φιν, ειδικός της Υπηρεσίας Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, που προσθέτει ότι απλώς θα πρέπει να είναι όλοι υποψιασμένοι, ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν συμπτώματα.
Η «νόσος των λεγεωνάριων» ανιχνεύτηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1976, όταν σε συνέδριο λεγεωνάριων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας, νόσησαν δεκάδες σύνεδροι από μια «ανεξήγητη» μορφή πνευμονίας. Μάλιστα τότε οι αρχές αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για χημικό πόλεμο από άγνωστους εχθρούς.
Τουλάχιστον τριάντα ασθενείς απεβίωσαν ύστερα από διάστημα μερικών ημερών.
Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: