ΣΙΝΕ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Έχετε ξαναδεί φακοειδή σύννεφα [Εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο]

Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένας τεράστιος ιπτάμενος δίσκος που καλύπτει την κορυφή του βουνού. Η εξήγηση όμως πίσω από αυτό το θέαμα είναι πιο «γήινη»!
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα περίεργο σχηματισμό σύννεφων, που ονομάζονται «φακοειδή».
Το φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου.
Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή
οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται.
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud).


Αυτό ακριβώς συνέβη και στο βουνό Klyuchevskaya Sopka στην ανατολική Ρωσία, απ’ όπου ο Ivan Dementievskiy τράβηξε την εντυπωσιακή εικόνα.
Αναδημοσίευση από: SavSidir
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: