ΣΙΝΕ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Από βδομάδα στη δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοοφειλετών, λέει ο Βενιζέλος

Στη χρήση δραματικών τόνων προσέφυγε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για επικίνδυνη και ρευστή κατάσταση και κάλεσε για συναίνεση και συνεργασία.
Προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει την
επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα τη λίστα των φυσικών προσώπων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τους μεγαλοοφειλέτες, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του ανεξάρτητου βουλευτή και επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, γνωστοποίησε ότι περιμένει μέχρι σήμερα την απάντηση του προέδρου της Αρχής. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλουν επιχειρήσεις και τα 5 δισ. φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των επιχειρήσεων δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας, με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, αντίστοιχη με αυτή που υπέγραψαν Ελβετία και Γερμανία. «Πιέζουμε ώστε να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία... Η Ελβετία είναι σε διαπραγμάτευση μαζί μας... Ζητούμε την επέκταση του μοντέλου που έχει διαμορφωθεί και σε εμάς», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών, έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, τα οποία -σύμφωνα με ενημέρωση που παρέχουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών- το 2009 αφορούν ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ και 180.000 συναλλασσόμενους.
Όπως είπε, υπάρχουν 8.767 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στα 4,9 δισ. ευρώ. Σε 3.718 από αυτές το δηλωμένο εισόδημα των συναλλασσόμενων είναι μικρότερο των 20.000, ποσοστό δηλαδή 42%.
Ο κ. Βενιζέλος, έκανε επίσης λόγο για ποινικές ευθύνες στο ζήτημα της φοροδιαφυγής και ανέφερε ότι πρέπει ο εισαγγελέας να βοηθήσει να εισπραχθούν οι οφειλές. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης διοικητικές ευθύνες.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, τάχθηκε κατά των... κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που αποφασίζονται, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται οι δανειστές μας ότι μπορούμε να βάλουμε στο ταμείο αυτά που ψηφίζουμε. Γιατί κάθε απειλή για κατάληψη και ανομία τελικά μετρά αρνητικά στους καταλόγους των συνομιλητών μας και μας οδηγεί να λάβουμε και άλλα μέτρα για να καλύψουμε το κενό», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την πλήρη δημοσιονομική της κυριαρχία η οποία έχει περιοριστεί». Παράλληλα ανέφερε ότι «το παιχνίδι για τη σωτηρία και την ασφάλεια της χώρας παίζεται εντός της Ελλάδας» και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποιοι παίζουν με τη φωτιά και το μέλλον του λαού και θυσιάζουν την κοινή λογική στο βωμό κομματικών συμφερόντων». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να πούμε στο λαό την αλήθεια για το πόσο επικίνδυνη, ρευστή, ασαφής είναι η κατάσταση» και σημείωσε ότι «τώρα που υπάρχει κίνδυνος πρέπει να είμαστε συνενωμένοι για να είμαστε ασφαλείς και κυρίαρχοι».
Σημειώνεται ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό νέας χωρίς τη διενέργεια εκλογών, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Δείτε περισσότερα θέματα 
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια: