ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ασύρματα φρένα για ποδήλατα!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε δύο ειδών φρένα για ποδήλατα: τα συμβατικά (v-brakes) και τα δισκόφρενα (μηχανικά και υδραυλικά). Τώρα, είμαστε έτοιμοι να δούμε και τα …ασύρματα.
Επιστήμονες του Saarland University της Γερμανίας ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα πέδησης για ποδήλατα που αφήνει στην άκρη τους παραδοσιακούς μηχανισμούς και τα καλώδια για την ενεργοποίηση των φρένων, ενώ στο εξής όλα γίνονται ασύρματα.
Προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σύστημα, ο αναβάτης πιέζει απλά το δεξί χερούλι του ποδηλάτου. Η ενέργεια αυτή ενεργοποιεί έναν ειδικό ασύρματο πομπό (τοποθετημένο στο χερούλι), ο οποίος
αποστέλλει ένα ραδιοσήμα στον αντίστοιχο δέκτη που βρίσκεται στην άκρη του πιρουνιού, με αποτέλεσμα η δαγκάνα του δισκόφρενου να σταματάει το ποδήλατο. Όσο περισσότερο πιέσει τη λαβή τόσο πιο δυνατά δουλεύει το φρένο.
Το νέο ασύρματο σύστημα πέδησης προσφέρει αυξημένη ασφάλεια με αξιοπιστία 99.999999999997%, ενώ παράλληλα είναι ικανό να σταματήσει το ποδήλατο σε 250 milliseconds! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο ποδηλάτης τρέχει με 30km/h, θα πρέπει να πατήσει το φρένο τουλάχιστον δύο μέτρα πριν από το σημείο στο οποίο θέλει να σταματήσει.
Ωστόσο, η εφαρμογή του δε σκοπεύει να περιοριστεί μόνο στα ποδήλατα, με μελλοντικό στόχο των εφευρετών του τα τρένα και τα αεροπλάνα.
gizmag
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: