ΣΙΝΕ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε τελικώς η ιταλική κυβέρνηση!

«Η αντιπολίτευση γελοιοποιήθηκε» δηλώνει ο επτάψυχος... Μπερλουσκόνι...
Την πολιτική του επιβίωση -για τώρα- εξασφάλισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσπώντας την 56η κατά σειρά πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης στο ιταλικό Κοινοβούλιο σε μία ψηφοφορία για γερά νεύρα. «Η αντιπολίτευση γελοιοποιήθηκε» δήλωσε ο
Καβαλιέρε, ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου η επόμενη κρίση και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές την Ανοιξη του 2012 αν όχι νωρίτερα.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης με 316 ψήφους υπέρ έναντι 301 σε σύνολο 617 παριστάμενων βουλευτών.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Μοντετσιτόριο ήταν αμφίβολο έως την τελευταία στιγμή· μέλη της κεντροδεξιάς εξέφραζαν αβεβαιότητα για την τελική έκβαση και στην αίθουσα της Βουλής επικρατούσε νευρικότητα, ενώ ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε μέχρι το παρά πέντε σειρά συναντήσεων για να περιορίσει την απειλή του εσωκομματικού «αντάρτικου».
Αμφίβολο ήταν επίσης μέχρι την τελευταία στιγμή εάν θα υπήρχε η απαραίτητη απαρτία στη Βουλή για να χαρακτηριστεί έγκυρη η διαδικασία, δεδομένου ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την πρώτη ψηφοφορία.
Η ψήφος εμπιστοσύνης τελικά κατακτήθηκε, αλλά με την «αποσκίρτηση» δύο βουλευτών και με συναδέλφους τους να δηλώνουν μεν πως ψηφίζουν για τη διάσωση της κυβέρνησης προς όφελος της χώρας, αλλά διαφωνούν με την τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την επιλογή των υπουργών του.
«Εχετε βάλει κάποιους ανθρώπους στην κυβέρνησή σας που δεν θα ήταν άξιοι ούτε καν να είναι θυρωροί σε κάποιες από τις εταιρείες σας» δήλωσε ο βουλευτής Φραντσέσκο Νουκάρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν καταψηφίστηκε ο απολογισμός των εξόδων του κράτους για το οικονομικό έτος 2010, γεγονός που οδήγησε σε παρέμβαση του ίδιου του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολία για την ικανότητα της κυβέρνησης να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.
Η καταψήφιση του κρατικού ισολογισμού το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο Κοινοβούλιο έφερε επιτακτικά στο φως τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, και ο επικεφαλής της ομάδας «ανταρτών» της κεντροδεξιάς Κλάουντιο Σκαγιόλα -συνολικά, 25 βουλευτές που διαφωνούν με βασικά σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής.
Ζητώντας την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, ο Καβαλιέρε χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό ατύχημα» την καταψήφιση του απολογισμού των εξόδων του κράτους· διεμήνυσε ότι εάν καταψηφιστεί η κυβέρνηση θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και προειδοποίησε για οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Ο ιταλικός Τύπος μίλησε την επομένη για έναν πρωθυπουργό που έχει παραλύσει από το φόβο και τις εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ούτε μία νέα σκέψη (δεν εκφράστηκε στην ομιλία του Μπερλουσκόνι την Πέμπτη). Απολύτως τίποτα. Το απόλυτο κενό» έγραψε η εφημερίδα La Stampa.
Ολο το αντιπολιτευόμενο φάσμα, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι το κεντρώο κόμμα Udc, επιμένει να ζητά την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ανανέωση για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την οικονομική κρίση».
Μετά την κατάκτηση της ψήφου εμπιστοσύνης -για 56η φορά στη διάρκεια της ταραχώδους τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου- η συμπολίτευση ξέσπασε σε χειροκρότημα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει γελοιοποιηθεί.
Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μία μικρή παράταση ζωής, είναι ζήτημα χρόνου η επόμενη κρίση και το πιθανότερο είναι πως η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές την Αοιξη του 2012, παρόλο που ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εξαντλήσει τη θητεία του, φθάνοντας έως το 2013.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: