ΣΙΝΕ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ποια μεγάλη ελληνική εφημερίδα ετοιμάζει απολύσεις. Χρεοκοπία

Έντονη αγωνία επικρατεί στους εργαζομένους μεγάλης ιστορικής εφημερίδας. 
Πόσες απολύσεις ετοιμάζει η εφημερίδα και γιατί βρίσκεται σε κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας;
Και τώρα σειρά έχει η «Ελευθεροτυπία». Μετά τις μαζικές απολύσεις στο
Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (Βήμα, Νέα), τις συνεχιζόμενες απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις στο Συγκρότημα του Πήγασου (Εθνος), τις σημαντικές μειώσεις μισθών στο Mega και την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Alter, η ιστορική εφημερίδα που ίδρυσε το 1975 ο Κίτσος Τεγόπουλος ζει το δικό της δράμα.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται εντός των ημερών να επέλθει οριστική συμφωνία με την Alpha για νέο δάνειο 8 εκατομμυρίων ευρώ με την υποθήκευση ολόκληρου του κτιρίου της οδού Μίνωος όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Σύμφωνα με το πλάνο σωτηρίας που έχει καταρτιστεί για την εφημερίδα απαιτούνται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ακόμη για να επέλθει ισορροπία στα οικονομικά της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα τους βρει όλους εκεί.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των απολύσεων και αποχωρήσεων που θα απαιτηθεί για να καταστεί η εφημερίδα πλήρως βιώσιμη. Σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς αναμένεται να δουν την έξοδο ή την εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 400 από τους περίπου 950 εργαζόμενους οι οποίοι συνολικά κοστίζουν στην εταιρεία περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Τα χρήματα αυτά λόγω της πτώσης της κυκλοφορίας και της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν σε καμία περίπτωση. Αλλωστε, βασικός όρος από την πλευρά των τραπεζών για τη χορήγηση των νέων δανείων -τα οποία αθροίζονται στα περίπου 50 εκατομμύρια που οφείλονται ήδη- είναι η εκκαθάριση του προσωπικού και η γενικότερη περιστολή δαπανών.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ουσιαστικά απλήρωτοι από τις 15 Ιουλίου αν εξαιρεθούν διάφορα μικρά ποσά -της τάξης των 200 και 250 ευρώ- τα οποία τους έχουν δοθεί έναντι τηρούν στάση αναμονής. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχθές η γενική τους συνέλευση απέρριψε, με καθαρή πλειοψηφία 112 έναντι 74, πρόταση που κατέθεσε ο εργαζόμενος στην εφημερίδα και πρόεδρος, πλέον, της Ενωσης Συντακτών Δημήτρης Τρίμης για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο τελευταίος, μάλιστα, αμέσως μόλις απορρίφθηκε η πρόταση του αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος από τη συνέχεια της διαδικασίας.
Η νέα συνέλευση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί μόλις οριστικοποιηθεί το δάνειο των 8 εκατομμυρίων και ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είναι σε θέση να ενημερώσει για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι γνωρίζουν ότι από τα 8 αυτά εκατομμύρια μόλις τα 3 προορίζονται για τη μισθοδοσία του προσωπικού και 5 για τις αποζημιώσεις όσων αποχωρήσουν συναινετικά με ένα μικρό bonus εθελουσίας εξόδου ή τελικά απολυθούν. Φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ποσό των 3 εκατομμυρίων δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων και δεν επαρκεί για να πάει μακριά η εφημερίδα.


Τα δάνεια της Ελευθεροτυπίας:
Ηδη η Χ.Κ. Τεγόπουλος μετά την πώληση της χρυσοφόρας Χρυσής Ευκαιρίας, πριν μερικά χρόνια, από την κυρία Μάνια Τεγοπούλου προκειμένου να πληρωθούν κληρονομημένες οφειλές ώστε να απελευθερωθούν από βάρη οι μετοχές που είχε στην κατοχή της η οικογένεια, είχε εισέλθει σε μία εποχή ελεγχόμενης κρίσης η οποία επιδεινώθηκε τόσο από λανθασμένους χειρισμούς όσο και από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.
Τα δάνειά της σήμερα ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, 18 από τα οποία στην Alpha με εγγύηση μέρος του κτιρίου. Η συγκεριμένη τράπεζα και αφού προηγήθηκε σκληρή διαπραγμάτευση για την αποτίμηση της αξίας του πολυόροφου οικήματος συμφώνησε να εκταμιεύσει ακόμη 8 εκατομμύρια, επεκτείνοντας την υποθήκη σε όλο το κτίριο.
Τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια, που υπολείπονται σύμφωνα με το σχέδιο σωτηρίας, αναζητούνται από άλλες πηγές δανεισμού με ενέχυρο ενδεχομένως άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές στο πρακτορείο διανομής Αργος, μετοχές της εταιρείας Mediatel ή και τις μετοχές του Mega που ακόμη βρίσκονται στην κυριότητα της οικογένειας (περίπου 2-2,5%).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιχείρησης εάν εξευρεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, από τις αρχές του 2012 θα επέλθει πλήρης ισορροπία στα οικονομικά της εταιρείας αφού φυσικά έχει προηγηθεί η απόλυση του πλειονάζοντος προσωπικού και έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη μισθοδοσία όσων παραμείνουν και σημαντική περιστολή δαπανών.
fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: