ΣΙΝΕ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μακάβρια συλλογή συντριμμιών από την Ιαπωνία στη Χαβάη!!!

Ψαρόβαρκες, ξύλα, ρούχα, διαλυμένες τηλεοράσεις... μια μακάβρια συλλογή συντριμμιών από το τσουνάμι που ισοπέδωσε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας εντοπίστηκε λίγο έξω από το σύμπλεγμα της Χαβάης, με τους ερευνητές που τα παρακολουθούν να προβλέπουν την άφιξή τους στην Αμερική σε περίπου τρία χρόνια.
Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Pallada που επέστρεφε από τη Χονολουλού της Χαβάης στο Βλαδιβοστόκ.
Η απόδειξη ότι πρόκειται για χαλάσματα από την Ιαπωνία προήλθε από μια ψαρόβαρκα με τη λέξη «Φουκουσίμα» η οποία μάλιστα
ανασύρθηκε στο ιστιοφόρο.
Γράφοντας στο ημερολόγιό της στις 27 Σεπτεμβρίου, η Νατάλια Μπορόντινα, μέλος της αποστολής του Pallada, αναφέρει ότι τα πρώτα αντικείμενα που είδε το πλήρωμα ήταν μια τηλεόραση, ένα ψυγείο και άλλες καθημερινές συσκευές.
«Συνεχώς βλέπουμε καθημερινά αντικείμενα όπως ξύλινες σανίδες, πλαστικά μπουκάλια, πλωτήρες από αλιευτικά δίχτυα, ένα αντικείμενο που μοιάζει με νιπτήρα, τύμπανα, μπότες, άλλα σκουπίδια. Όλα αυτά τα αντικείμενα περνούν δίπλα από το πλοίο» έγραψε η Μπορόντινα μια μέρα αργότερα.
Ο κόκκινος κύκλος σημειώνει το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια. Η γραμμή δείχνει την πορεία του Pallada και το μοβ χρώμα την περιοχή που προέβλεπε το μοντέλο (Πηγή: Nikolai Maximenko, Jan Hafner)
«Εκτιμούμε χονδρικά ότι πρόκειται για 5 με 20 εκατμμύρια τόνους συντριμμιών που παρασύρθηκαν από την Ιαπωνία» είπε στον χαβανέζικο ραδιοσταθμό KITV ο Γιαν Χάφνερ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Μανόα.
Λίγο μετά το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ο Χάφνερ δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο που προβλέπει τη διαδρομή που ακολουθούν τα συντρίμμια.
Πράγματι, το Pallada εντόπισε τα χαλάσματα λίγο έξω από την ατόλη Μίντγουϊ της Χαβάης, εντός της περιοχής που προέβλεπε το μοντέλο.
Σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Νικολάι Μαξιμένκο, ο Χάφνερ εκτιμά τώρα ότι τα συντρίμμια θα αρχίζουν να ξεβράζονται στην ατόλη Μίντγουεϊ το χειμώνα. Μεγάλο μέρος θα συνεχίσει το ταξίδι προς τα κύρια νησιά της Χαβάης και σε τρία χρόνια θα αρχίσουν να εμφανίζονται έπειτα από τρία χρόνια στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Εκτιμήσεις για την πορεία των χαλασμάτων είχε ανακοινώσει και η γαλλική περιβαλλοντική οργάνωση Robin des Bois (Ρομπέν των Δασών). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η τεράστια μάζα συντριμμιών θα χωριστεί στα δύο λίγο πριν φτάσει στις αμερικανικές ακτές.
Το ένα τμήμα θα παρασυρθεί προς τα βόρεια από το Ρεύμα της Αλάσκας, ενώ το άλλο θα κινηθεί προς τα νότια, επιπλέοντας πάνω στο Ρεύμα της Καλιφόρνια.
Αυτός ο νότιος κλάδος συντριμμιών θα χωριστεί ξανά σε δύο τμήματα, από τα οποία το πρώτο θα καταλήξει στη λεγόμενη Υποτροπική Ζώνη Σύγκλισης του Βορείου Ειρηνικού, περισσότερο γνωστή ως η Μεγάλη Κηλίδα Σκουπιδιών: μια περιοχή ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια όπου τα θαλάσσια ρεύματα τείνουν να συσσωρεύουν πλαστικά αντικείμενα και άλλα απορρίμματα.
Το δεύτερο τμήμα θα αρχίσει αργότερα να κινείται προς τα δυτικά και θα καταλήξει τελικά στη λεγόμενη Δυτική Κηλίδα Σκουπιδιών.
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: