ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα αρχαιοκάπηλων!

Πώς εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων και πόσο μεγάλη είναι η αξία των θησαυρών που είχαν στην κατοχή τους;
Πολύ σημαντικά κρίνονται από τις πρώτες εκτιμήσεις τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακτήθηκαν μετά την εξάρθρωση της σπείρας στη Θεσσαλονίκη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του

Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν στα σπίτια των δύο αρχαιοκάπηλων της σπείρας: ενός μπράβου σε νυχτερινά κέντρα, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν τέσσερα χρόνια στην Ασπροβάλτα, κι ενός φίλου του, επίσης γνωστού της Ασφάλειας, αφού κι αυτός είχε περάσει από το κτίριο της ΓΑΔΘ για περιπτώσεις ναρκωτικών και ληστείες. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως ο πρώτος από τους συλληφθέντες είχε για «χόμπι» την αρχαιοκαπηλία, ενώ έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία σε παλιά αντικείμενα.
Όσον αφορά τα ευρήματα, πρόκειται για περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο στέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων η σπείρα που εξαρθρώθηκε είχε στην κατοχή της τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, δέκα μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.
Οι θησαυροί προέρχονται από αρχαιολογικές περιοχές της Πέλλας, αλλά αποφασίστηκε να μη δοθούν στο εκεί μουσείο (αν και θεωρείται από τα πιο πλούσια σε ευρήματα, παρά το ότι είναι μικρό σε μέγεθος), αλλά να μεταφερθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το μουσείο προκειμένου να δει τα ευρήματα και να ενημερωθεί από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.

fimes.gr 
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: