ΣΙΝΕ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Βάζελοι και Γαύροι: πώς βγήκαν τα συγκεκριμένα ψευδώνυμα;

Οι οπαδοί του Παναθηναικού είναι ευρέως γνωστοί ως Βάζελοι και του Ολυμπιακού ως Γαύροι. Όλοι μας τους αποκαλούμε έτσι χωρίς να ξέρουμε την προέλευση αυτών των ψευδωνύμων. Καιρός λοιπόν να τη μάθουμε!
Βάζελος...

Υπάρχουν δυο εκδοχές για το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.
Η πρώτη δημιουργήθηκε το 1965 όπου σε έναν αγώνα μεταξύ του Παναθηναικού με τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του δεύτερου άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του πρώτου πριν αρχίσει ο αγώνας τους.
Η δεύτερη άποψη λέει ότι οι οπαδοί του Παναθηναικού, λόγω του ότι προέρχονταν από πιο εύπορες οικογένειες, έβαζαν στα μαλλιά τους κάτι σαν ζελέ, το οποίο για τα τότε χρόνια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού καθώς προέρχονταν από τις πιο λαικές τάξεις και το αποκαλούσαν περιπαιχτικά ''βαζελίνη''.


Γαύρος
Όπως και με το ''Βάζελο'' το ψευδώνυμο αυτό επικράτησε το 1965 όταν οι οπαδοί του Παναθηναικού υποδέχτηκαν στο γήπεδο τους παίκτες και οπαδούς του Ολύμπιακού με κασέλες όπου μέσα βρίσκονταν γαύροι τους οποίους είχαν βουτήξει προηγουμένως το λιμάνι του Πειραιά.
Από τότε λοιπόν έχει βγει το Γαύρος.
Ενδιαφέρουσες οι προελεύσεις των ψευδωνύμων αν και πλέον χρησιμοποιούνται με αρνητική έννοια και στις 2 περιπτώσεις. Ωστόσο, αν και πλέον δεν είναι γνωστές αυτές οι ιστορίες, καλό θα ήταν να ξέρουμε τους λόγους που δημιουργήθηκαν.
Δείτε περισσότερα θέματα 
topeiraxtiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: