ΣΙΝΕ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Βιονικά πόδια κάνουν ανάπηρους να περπατούν

Οστά από… ατσάλι και άνθρακα χαρίζουν κίνηση στους παραπληγικούς. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κατασκεύασαν έναν ρομποτικό εξωσκελετό που δίνει τη δυνατότητα σε ανάπηρους να κινήσουν ξανά τα κάτω άκρα τους.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «eLEGS» ή αλλιώς «ηλεκτρονικά πόδια», τα οποία ήδη πήραν έγκριση για περιορισμένη εμπορευματοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παρουσιάστηκαν και στο Διεθνές Σαλόνι Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Εκεί τα παρουσίασε η 43χρονη Αμάντα Μπόξτελ, μία Αμερικανίδα που είχε μείνει παράλυτη ύστερα από ατύχημα που υπέστη σε πίστα του σκι. «Είχα δοκιμάσει ακόμα και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στην Ινδία, αλλά δεν με ωφέλησε. Μόλις φόρεσα τα "eLEGS", ένιωσα το αίμα να ρέει στα πόδια μου. Επιτέλους, μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου, να μετακινηθώ, να βγω έξω, να πάω σε ένα εστιατόριο, να αποκτήσω μια πιο αυτόνομη ζωή.

Οι ελπίδες μου έγιναν πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπόξτελ, η οποία με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών ποδιών κατάφερε να περπατήσει ξανά ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια που είχε μείνει καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.
Τα «eLEGS» αποτελούν ουσιαστικά την εξέλιξη μιας τεχνολογίας που είχε αναπτυχθεί αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Στόχος των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ ήταν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες να μεταφέρουν με λιγότερη δυσκολία φορτία άνω των 60 κιλών στις πλάτες τους. Εκείνος ο πρώτος εξωσκελετός λεγόταν HULC (Human Universal Load Carrier).
Στην πορεία όμως, η τεχνολογική εταιρεία Berkeley Bionics έσπευσε να αγοράσει την πατέντα και να την αναπτύξει για πολιτικούς σκοπούς. Ο νέος εξωσκελετός αποτελείται από ένα μικρό σακίδιο με μπαταρίες λιθίου (έξι ώρες συνεχόμενης λειτουργίας χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης), δύο ελαφριά "οστά" από ατσάλι και άνθρακα που προσαρμόζονται στα κάτω άκρα, αισθητήρες που διαβάζουν την κίνηση και πατερίτσες.
«Δεν το πίστευα μέχρι που το δοκίμασα. Για δεκαοχτώ χρόνια ήμουν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Ξαφνικά όμως μία μέρα ακούμπησα τα πόδια μου στο έδαφος, έριξα το βάρος μου μπροστά και άρχισα να προχωρώ βήμα-βήμα» δήλωσε συγκινημένη η Μπόξτελ.
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: