ΣΙΝΕ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Στα κορυφαία του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης!

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό ίδρυμα στη λίστα των βρετανικών «Τάιμς» με τα 400 καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο για το 2011, τη στιγμή που για άλλη μια φορά τα αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια «αριστεύουν» και καταλαμβάνουν τις
πρώτες θέσεις.
Ο έντονος συναγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την πρωτοκαθεδρία στην ποιότητα παροχής σπουδών αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στη φετινή λίστα με τα κορυφαία ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο από το περιοδικό της εφημερίδας Τάιμς για την Ανώτερη Εκπαίδευση.
Η λίστα με τα 400 κορυφαία πανεπιστήμια επεφύλασσε και μία ελληνική παρουσία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το κρητικό ίδρυμα ισοβαθμεί με ακόμα 25 πανεπιστήμια, όπως του Αμπερίστγουιθ στην Ουαλία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο στη 276η θέση. Το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου λαμβάνει υψηλή βαθμολογία (66,7%) για τις βιβλιογραφικές παραπομπές και το βαθμό ανοίγματος σε φοιτητές, καθηγητές και έρευνες από το εξωτερικό (42,6%). Πιο μέτρια είναι η βαθμολογία του για την επίδοση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, για τη διδασκαλία και για την έρευνα.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973. Αποτελείται από 5 σχολές με 17 τμήματα συνολικά. Έχει 23.500 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 14.000 εκ των οποίων σε προπτυχιακό επίπεδο. Απασχολεί 700 άτομα ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που το 2009 βρισκόταν στην 177η θέση και το 2010 στη 286η έχει χαθεί από τους πίνακες.
Στη λίστα των Τάιμς με τα 400 κορυφαία πανεπιστήμια κυριαρχούν τα αμερικανικά και βρετανικά ιδρύματα. Η πρώτη δεκάδα αποτελείται από επτά αμερικανικά και τρία βρετανικά πανεπιστήμια. Στην κορυφή, κάνοντας την έκπληξη, βρίσκεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ακολουθούμενο στην πεντάδα από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ που μοιράζονται τη δεύτερη θέση, τη βρετανική Οξφόρδη και το Πρίνστον. Έπονται το Κέιμπριτζ, το ΜΙΤ, το Ιμπέριαλ του Λονδίνου, το Σικάγο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
Συνολικά στη λίστα φιγουράρουν 75 αμερικανικά πανεπιστήμια, 32 βρετανικά, 12 γερμανικά, 12 ολλανδικά και 9 από τον Καναδά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάρτηση κρατικών δαπανών για την ανώτερη εκπαίδευση με τον αριθμό των καλών πανεπιστημίων, που φέρνει στην κορυφή της ανταποδοτικότητας σπουδών την Ελβετία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, με τις ΗΠΑ μόλις στη 16η θέση.
Στη λίστα της ανεξάρτητης εταιρείας QS που μέχρι πρόπερσι εξέδιδε κοινά αποτελέσματα με τους Τάιμς κορυφαίο πανεπιστήμιο έχει αναδειχθεί το Κέιμπριτζ στη Βρετανία. Σε αυτή τη λίστα δεν υπήρχε ελληνική παρουσία.
tvxs.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: