ΣΙΝΕ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι κέρδισαν το Champions League!

Μετά το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, «κλειδώνει» στη συνδρομητική τηλεόραση και το δημοφιλές θέαμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Nova, ψηφιακή τηλεόραση της Forthnet, είναι η μεγάλη νικήτρια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League και του Europa League για την επόμενη τριετία 2012-2015.
Το μόνο ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικό κανάλι που κέρδισε αγώνες του Champions League είναι η
κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, η οποία παίρνει τις μεταδόσεις της Τετάρτης. Το Mega βγήκε εκτός μάχης και μετά από πολλά χρόνια αποχωρεί από τα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου καθώς μετά τον Μάιο θα δώσει τη σκυτάλη των μεταδόσεων στα συνδρομητικά κανάλια Nova.
Στα δικαιώματα μεταδόσεων του Europe League, ο ΑΝΤ1 κατά πληροφορίες κερδίζει την επιλογή ενός αγώνα για τα βράδια της Πέμπτης, ενώ όλες οι άλλες μεταδόσεις του ευρωπαϊκού αυτού Κυπέλλου κατοχυρώνονται επίσης στη Nova. Χωρίς τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις μένει η νέα δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ TV που κάνει πρεμιέρα των συνδρομητικών της «πακέτων» τηλεόρασης αυτές τις μέρες.
Ο ΟΤΕ είχε καταθέσει τη δική του πρόταση, τόσο για το Champions League όσο και για το Europa League. Από τη μάχη της διεκδίκησης βγήκε και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ που επίσης είχε καταθέσει προσφορά για το Champions League.
Η εξέλιξη στα τηλεοπτικά δικαιώματα επιβεβαιώνει την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ακριβό προϊόν του ποδοσφαίρου, με τα αστέρια των εκατομμυρίων ευρώ, αποχωρεί σταδιακά από τα τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης μετάδοσης και «κλειδώνεται» στις συνδρομητικές πλατφόρμες. Το τηλεοπτικό κοινό για να παρακολουθήσει τους δημοφιλείς αγώνες των ομάδων της Ευρώπης θα πρέπει πλέον να πληρώνει συνδρομή.
Η προτίμηση της ΕΡΤ για τις μεταδόσεις της Τετάρτης, άρα και για τον τελικό του Champions League, προκαλεί ήδη έκπληξη. Κατά πληροφορίες, η κρατική τηλεόραση κατέθεσε την οικονομική προσφορά της τελευταία στιγμή και σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο διοικητικό συμβούλιο, πρότεινε «κούρεμα» στο κόστος κατά 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συμφωνία των αγώνων του Champions League για την τριετία 2009-2012 κόστισε στην ΕΡΤ περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και το γεγονός της λειτουργίας καναλιού υψηλής ευκρίνειας. Και αυτό γιατί οι αγώνες του Champions League καλύπτονται πλέον με HDTV τηλεοπτικές παραγωγές.


ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΑΜΠ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
Η μοίρα των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις συνδρομητικές πλατφόρμες κρίνεται σήμερα. Αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της αγγλικής παμπ που πρόβαλλε τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ μέσω του συνδρομητικού πακέτου της ελληνικής Nova, και όχι μέσω του δικτύου του Sky, επειδή το «πακέτο» ήταν πιο φθηνό.
Η εταιρεία ESPN που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ κατέθεσε αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας της παμπ Κάρεν Μέρφι και η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εισήγηση της εισαγγελέως απορρίπτει τα επιχειρήματα των συνδρομητικών δικτύων, σημειώνοντας πως η Πρέμιερ Λιγκ παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό στην επιλογή συνδρομής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Υπέρ της αγωγής της ESPN είχε καταθέσει και η ελληνική Nova.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πιθανή δικαίωση της αγγλικής παμπ θα φέρει επανάσταση στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Για τις επιπτώσεις της έχουν ήδη ασχοληθεί τα μεγαλύτερα γραφεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και υπάρχουν ήδη στην αθλητική αγορά επεξεργασμένα μοντέλα αντικατάστασης των πακέτων τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε κεντρικό επίπεδο. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ακριβά τηλεοπτικά δικαιώματα για τις συνδρομητικές πλατφόρμες.
Μ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: