ΣΙΝΕ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πόσο λέτε να μας κοστίσουν οι εκλογές;

Θα μας κοστίσουν παραπάνω από 150.000.000 ευρώ;
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο προχθές βράδυ στη Βουλή για εκλογές μετά το τέλος Φεβρουαρίου (πιθανόν τον Μάρτιο). Τι σημαίνει όμως εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Πόσο θα κοστίσουν; Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν ενστάσεις κατά πόσο οι εκλογές δεν θα δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσαν να λύσουν αφού υποστηρίζουν ότι θα ήταν ασύμφορες (έστω και τον Μάρτιο) για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι
εθνικές εκλογές του 2007 είχαν στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 115 εκατομμύρια ευρώ, οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2009 ανέβηκαν στα 147,8 εκατομμύρια ευρώ και εάν γίνουν τώρα, κατά τους εκτιμητές θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως για την παρούσα οικονομική συγκυρία.
Εκτός όμως από το προφανές που είναι το κόστος της διεξαγωγής τους, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και την έκτακτη επιχορήγηση που θα λάβουν τα κόμματα εκ του νόμου, και είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το κάθε κόμμα, παίρνει και την αντίστοιχη έκτακτη επιχορήγηση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη διαδικασία. Με τα χρήματα αυτά διοργανώνονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, η διατήρηση γραφείων και εκλογικών κέντρων, τα τηλεοπτικά σποτ, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών στις περιφέρειές τους, ενώ καλύπτεται και ένα μέρος του προεκλογικού υλικού σε φυλλάδια και αφίσες.
Επίσης, σύμφωνα με τους εκτιμητές πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των ξένων αγορών και των δανειστών μας αν το αποτέλεσμα δεν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η πολιτική αβεβαιότητα θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στον δημόσιο δανεισμό, καθώς το Δ [Εκτός από το κόστος της διοργάνωσης των εκλογών θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και την έκτακτη επιχορήγηση των δεκάδων εκατ. ευρώ που θα λάβουν τα κόμματα.] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας ζητούσαν μεγαλύτερες εγγυήσεις και πιθανώς επαχθέστερους όρους ώστε να είναι καλυμμένοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που μας έχουν δώσει.
Θα πρέπει ασφαλώς να επισημανθεί ότι η Νέα Δημοκρατία η οποία επιμένει στη διεξαγωγή άμεσων εκλογών διά του εκπροσώπου Τύπου της Γιάννη Μιχελάκη έχει υποστηρίξει ότι «το κόστος των εθνικών εκλογών είναι μικρότερο από αυτό που υφίσταται η οικονομία».
300 εκατ. ευρώ από την εργασιακή εφεδρεία το 2012
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι και το δημοψήφισμα παρόμοιο κόστος έχει, καθώς θα στοίχιζε στο κράτος περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κερδίσει το ερχόμενο έτος 300 εκατομμύρια ευρώ από την εργασιακή εφεδρεία και την προσυνταξιοδότηση των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τουτέστιν κάτι περισσότερο από το 1/3 του κόστους από το δημοψήφισμα ή τις πρόωρες εκλογές!
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: