ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αποκλειστικά τσιγάρα που σβήνουν μόνα τους στην ΕΕ..

Από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά τσιγάρα με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης». Τα τσιγάρα αυτά, θα σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνται γι΄αυτό θα είναι
λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αλλαγή στα τσιγάρα θα εφαρμοστεί βάσει των νέων προτύπων και θα αφορά στη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο, να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τσιγαρόχαρτα έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους και θα τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου. Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, με το που θα φτάσει ο καπνός στον έναν από τους 2 δακτυλίους, το τσιγάρο θα σβήσει από μόνο του αφού ο δακτύλιος θα περιορίσει την παροχή αέρα-οξυγόνου.
Τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των κρατών μελών,. Για την περίοδο 2003 - 2008, μόνο στην Ε.Ε. οι πυρκαγιές που οφείλονταν σε τσιγάρα ήταν πάνω από 30.000 ετησίως και προκάλεσαν περισσότερους από 1.000 θανάτους και 4.000 τραυματισμούς. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης».
Το παραπάνω μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως. Μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., όλες οι καπνοβιομηχανίες που πουλούν τσιγάρα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα.
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: