ΣΙΝΕ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πώς να αποφύγετε το χαράτσι πληρώνοντας το λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ...

Οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει η πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ με σκοπό την αποφυγή του ειδικού τέλους ακινήτων, εξέδωσε η πρωτοβουλία «Πολίτες κατά του Χρέους» στο Ηράκλειο, μια πρωτοβουλία, που σημειωτέον βρίσκει τη συμπαράσταση του Δήμου καθώς διαβεβαιώνει ότι θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποφευχθεί η διακοπή του Ηλεκτρικού Ρεύματος σε πολίτες του Ηρακλείου
Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

1. Ως νόμιμη οφειλή ορίζεται, αυτό που πληρώνατε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ. Ειδικότερα, το «Α» = αυτό που οφείλετε στη ΔΕΗ, για το ρεύμα που καταναλώσατε + το «Β» = χρεώσεις προς τρίτους (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΤ).
2. Πηγαίνετε σε ΑΤΜ «μεγάλης» τράπεζας (να είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ), με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12 ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος αναφέρεται στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Εννοείται, ότι στην τράπεζα που θα επιλέξετε, διατηρείτε τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας.
3. Ακολουθήστε τις οδηγίες του μηχανήματος, δηλαδή: συνδέεστε με το ΑΤΜ, επιλέγετε «άλλες συναλλαγές», «πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ», πληκτρολογείτε τον «κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής» κι' εκεί, που θα σας ζητηθεί, να ορίσετε το ποσόν πληρωμής, πληκτρολογείτε μόνον το άθροισμα «Α + Β» του λογαριασμού. Παίρνετε την απόδειξή σας κι' έτσι, έχετε τακτοποιήσει την οικονομική σας υποχρέωση προς τη ΔΕΗ, η οποία, δεν δικαιούται, σε καμία περίπτωση να κόψει το ρεύμα. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ, «βλέπει», ότι εξοφλήσατε τη νόμιμη, προς τη ΔΕΗ, οφειλή σας.
Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Θα πρέπει, όπως επισημαίνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, να εξοφλήσετε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής» π.χ. στα ΕΛΤΑ. Το εν λόγω μηχάνημα «σκανάρει-διαβάζει» το λογαριασμό και δεν επιτρέπει «μερική» εξόφληση του λογαριασμού, δηλαδή, ή θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα.
Εάν εξοφλείτε τη ΔΕΗ με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού σας, θα πρέπει να την ανακαλέσετε τουλάχιστον προσωρινά.
Σε περίπτωση που έχετε κατοικία, την οποία εκμισθώνετε σε τρίτο, ανεξάρτητα από το εάν η παροχή του ρεύματος είναι στο δικό σας όνομα ή σε αυτό του μισθωτή (ενοικιαστή), πρέπει να κάνετε το εξής:
α) επισημαίνετε εγκαίρως στον ενοικιαστή σας, να μην πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα περιέχει το χαράτσι,
β) του ζητάτε να σας δώσει τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής καθώς και το ποσόν που αφορά τις χρεώσεις «Α» και «Β» του λογαριασμού. Εξοφλείτε κανονικά το λογαριασμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και ζητάτε από τον ενοικιαστή σας, να σας καταβάλει με το επόμενο μίσθωμα και το ποσόν που καταβάλατε εσείς, για δικό του λογαριασμό, στη ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι η αποφυγή πληρωμής του ειδικού τέλους είναι μόνο προσωρινή καθώς με βάση το νόμο, τα στοιχεία εκείνων που δεν θα πληρώσουν θα μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στην εφορία.
Μοναδική ελπίδα για να μην πληρωθεί το επονομαζόμενο χαράτσι είναι τα δικαστήρια που αναμένεται να εκδικάσουν δεκάδες προσφυγές.
Ο Δήμος Ηρακλείου για το χαράτσι
Ο Δήμος Ηρακλείου, εξέδωσε ανακοίνωσή την Πέμπτη, την οποία υπογράφει ο Αντιδήμαρχος κ. Περισυνάκης Μιχ., και παρεμβαίνει στο ζήτημα του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών γνωστού και ως χαρατσιού της ΔΕΗ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Όσοι Δημότες Ηρακλείου, για αντικειμενικούς λόγους, επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), αλλά θα πληρώσουν το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την Ε.Ρ.Τ., μπορούν να ενημερώνουν το Δήμο Ηρακλείου προσκομίζοντας:
1. Αντίγραφο του λογαριασμού της Δ.Ε.Η.
2. Αντίγραφο της απόδειξης του μηχανήματος αυτόματης πληρωμής της Τράπεζας, από το οποίο να αποδεικνύεται η πληρωμή της Δ.Ε.Η. χωρίς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Ο Δήμος Ηρακλείου θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποφευχθεί η διακοπή του Ηλεκτρικού Ρεύματος.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να καταθέτουν οι δημότες:
(Α) Στο κιόσκι Πολιτών κατά του Χρέους στην Πλατεία Ελευθερίας (έναντι του Κινηματογράφου ΑΣΤΟΡΙΑ) και
(Β) Στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) (Λεωφ. Δημοκρατίας)»
Η παραπάνω ανακοίνωση προέκυψε μετά την παρέμβαση των Πολιτών κατά του Χρέους και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής κατά την οποία ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να «μπει μπροστά», ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων Δήμων της χώρας, για την προστασία των δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.
Στο εν λόγω συμβούλιο, ο Δήμαρχος Γ. Κουράκης, είχε δηλώσει ότι στηρίζει πολιτικά μια τέτοια προσπάθεια και δέχτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες υπεράσπισης των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν.
Δείτε περισσότερα θέματα 
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: