ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μαρτυρίες - σοκ για τον μαθητή με το μαχαίρι...

Διστακτικοί αλλά φανερά απογοητευμένοι, ο πατέρας και η μητέρα του 18χρονου μαθητή που σκόρπισε τον τρόμο το πρωί της Τρίτης στο 1ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου εξηγούν τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον γιο τους σε αυτή την πράξη.
Η μητέρα του 18χρονου Μιχαήλ, Μόνικα Στεπιέν, από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, όπου και κρατείται για αμέλεια εποπτείας του παιδιού, όπως ισχυρίζεται ο πατέρας, αναφέρει ότι
εύχεται ο γιος της να ξεπεράσει σύντομα αυτό που συνέβη και να μπορέσει να βρει τον εαυτό του. «Έχω ζήσει πολλά, έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Εύχομαι να το ξεπεράσω κι εγώ αλλά και ο γιος μου» τονίζει χαρακτηριστικά.


Ο Μιχαήλ Στεπιέν, ο οποίος μεγάλωσε τον 18χρονο από όταν ήταν 2,5 χρόνων, αναφέρει ότι ο γιος του, Μιχαήλ, είχε εξάρτηση από το Internet. Όπως εξηγεί, ο γιος του όντως είχε προβλήματα στο σχολείο και μάλιστα δεν ήθελε καν να πηγαίνει. Πολλές φορές γύριζε στο σπίτι και ανέφερε πως είχε τσακωθεί με συμμαθητές του, αλλά ποτέ δεν διευκρίνιζε τον λόγο.
«Τα παιδιά δεν ανοίγονται και τόσο πολύ πλέον, διότι έχουν το Διαδίκτυο και εκδηλώνονται εκεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαφή με τους γονείς και να είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, προσθέτει: «Εμείς βλέπαμε ότι τσακωνόταν, ότι ήταν μελανιασμένος, αλλά δεν μας έλεγε με ποιον και δεν μπορείς να το ψάξεις και πιο βαθιά. Κι εμείς κάναμε διάφορα όταν ήμασταν νέοι και για ασήμαντους λόγους τσακωνόμασταν. Παρασύρεται πολύ εύκολα ο Μιχάλης, είτε από συμμαθητές είτε από κάποιους γνωστούς».
Όσον αφορά στο αν ο 18χρονος απασχολούταν πολλές ώρες στο Διαδίκτυο σε κάποιο internet cafe, ο πατέρας απαντάει: «Θα έλεγα ότι είναι εξαρτημένος από το Διαδίκτυο. Δεν είχα διαπιστώσει ότι έλειπε κάποιο μαχαίρι από το σπίτι», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανόν να προμηθεύτηκε το αιχμηρό αντικείμενο από το Internet.


To χρονικό
Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου, 18χρονος μαθητής, πολωνικής καταγωγής, του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου εισβάλλει στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος, σκορπίζοντας τον τρόμο σε καθηγητές και μαθητές.
Έκτοτε ακολουθούν εικόνες σοκ. Αιφνιδίως, βγάζει μία λάμα 80 εκατοστών και σε κατάσταση αμόκ κατευθύνεται προς το γραφείο του διευθυντή. Εκεί συναντά τον υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας και ακολουθεί έντονη λογομαχία. Στην προσπάθειά του να τον ηρεμήσει, επιχειρεί να κλειδώσει την πόρτα. Ο μαθητής αιφνιδιάζεται και σκαρφαλώνει στην υδρορροή, για να κατέβει στο προαύλιο.
Εκτός ελέγχου, ο 18χρονος πάει στον ιστό της σημαίας. Την κατεβάζει, την πετάει κάτω και ανεβάζει τη φανέλα του ως σημαία. Στη συνέχεια, τρέχοντας κατευθύνεται προς τους δύο ακόμη ιστούς των σημαιών και τις κατεβάζει. Τότε βλέπει μπροστά του τη φύλακα-καθαρίστρια του σχολείου. Σηκώνει τη λάμα και την τραυματίζει ελαφρά.
Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Το πλήρωμα του περιπολικού κατάφερε να ακινητοποιήσει τον μαθητή και κατέσχεσε το σπαθί που έφερε μαζί του.
Σύμφωνα με τους συμμαθητές του, χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία από τα όργανα της Τάξης και στελέχη του σχολείου. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», απ' όπου και έλαβαν εξιτήριο.


Αντιπρόεδρος του 15μελούς
Ο νεαρός είχε εκλεγεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου του 15μελούς. Οι συμμαθητές του, μιλώντας στη zougla.gr, τον χαρακτήρισαν ιδιαίτερα δημοφιλή, ήρεμο και φιλικό. Δύο μαθητές, το μέλος του 15μελούς συμβουλίου και ο πρόεδρος του τμήματος, είπαν στη zougla.gr πως αυτά που ακούγονται από πρόσωπα που θεωρούνται ειδικοί -υπονοούν τους καθηγητές και τον διευθυντή- είναι ανακρίβειες και επιφυλάχτηκαν να αναφέρουν τα παραπάνω στην κατάθεσή τους.
Η zougla.gr απευθύνθηκε στον λυκειάρχη του σχολείου του, Κωνσταντίνο Δημογέροντα, ο οποίος, μιλώντας στο zougla radio, επέμενε ότι ο 18χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα με τη μητέρα του. Ένας εκπαιδευτικός, άρα και παιδαγωγός, με τον βαθμό του λυκειάρχη όφειλε να γνωρίζει ότι τέτοιου είδους λεπτομέρειες δεν λέγονται στον αέρα, όταν μάλιστα οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν στην προσωπική ζωή ενός έφηβου μαθητή.
Για άλλη μία φορά πρυτάνευσε η αμετροέπεια και αποδείχθηκε η έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης των στελεχών της εκπαίδευσης.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το ασύλληπτο περιστατικό με τον μαθητή – σαμουράι που εισέβαλε στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και με ένα σπαθί 80 εκατοστών τραυμάτισε ελαφρά έναν υπάλληλο του Δήμου, την φύλακα του σχολείου, καθώς και τον υποδιευθυντή. Όπως ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση το star.gr, στην συνέχεια ο πολωνικής καταγωγής μαθητής κατέβασε από δύο σχολεία (καθώς πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα) τις ελληνικές σημαίες και τις αντικατέστησε με την... μπλούζα του. Έπειτα προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.
«Ο μαθητής ήταν αντιπρόεδρος του δεκαπενταμελούς αλλά είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά, αν και όχι σε τέτοιον βαθμό. Του είχε συστηθεί μάλιστα να λάβει ψυχολογική βοήθεια αλλά κάτι τέτοιο μαθαίνω ότι δεν το δέχτηκε η μητέρα του», είπε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης. Αντιστοίχως και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης επιβεβαίωσε τα στοιχεία και αποκάλυψε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε ημερίδες και συναντήσεις με ειδικούς για να αντιμετωπιστούν προληπτικά ανάλογα φαινόμενα βίας στα σχολεία.
«Δεν είχε δώσει ποτέ τέτοια δείγματα, δεν μας είχαν αναφερθεί τέτοιου είδους προβλήματα», απάντησε ο Ν. Μπάρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο συγκεκριμένο σχολείο. «Ήταν ανήσυχος και ζωηρός μαθητής, συχνά δεν πρόσεχε στο μάθημα. Ξέραμε ότι είναι δύσκολο παιδί με οικογενειακά προβλήματα. Ωστόσο δεν είχε επιτεθεί ποτέ, όπως σήμερα», ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή και συμπλήρωσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα είναι καλύτερη η πρόληψη από την καταστολή.
«Συχνά ήταν εριστικός και ασυνάρτητος σε αυτά που έλεγε. Γελούσε χωρίς λόγο και είχα τις υποψίες μου για το που οφείλονταν αυτό», είπε από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος και δάσκαλος του σχολείου Κωνσταντίνος Κούγιας. Όσο για τον διευθυντή του Κ. Δημογέροντα; Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κρούσμα ακραίας βίας, αλλά αντίδραση της απόρριψης που είχε το παιδί από την οικογένειά του. Κοιμόταν μερικές φορές στα σπίτια συμμαθητών του. Ίσως ήθελε κάποιος να το προσέξει, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, δεν είμαι ψυχολόγος αλλά φιλόλογος».
Ο κ. Δημογέροντας πήγε φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά είχε μάθει από τους άλλους καθηγητές για την περίπτωσή του. «Ήταν μελαγχολικό παιδί, αλλά το αγαπούσαν οι συμμαθητές του και δεν είναι τυχαίο ότι το ψήφισαν δεύτερο στο Δεκαπενταμελές. Όταν μίλησα με την μητέρα, δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι ο Μιχάλης ήταν η πρώτη της φροντίδα. Ίσως και για αυτό να τον αγαπούσαν τα παιδιά, επειδή δεν είχε αγάπη από την οικογένειά του».
Παράλληλα, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου υποστήριξε ότι «ήταν ένα ψεύτικο το ξίφος που προκάλεσε τους τραυματισμούς, από αυτά που πουλάνε στα περίπτερα. Ουσιαστικά δεν τραυμάτισε σοβαρά κανένα, μόνο μια γρατζουνιά είχε ο υποδιεθυντής που βρήκε μπροστά του και ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεραγαπούσε το συγκεκριμένο παιδί και μίλαγε μαζί του πολλές ώρες και εκτός μαθημάτων».
Διαφορετική πάντως ήταν η άποψη της μητέρας της κοπέλας που δούλευε ως φύλακας στο σχολείο και τραυματίστηκε από το ξίφος του 18χρονου. «Δεν είναι ήρωας ο νεαρός. Η κόρη μου δουλεύει ως φύλακας και είναι μόλις 21,5 ετών, δυο χρόνια μεγαλύτερη από τον δράστη. Έχασα το σύζυγό μου πριν έξι μήνες και παραλίγο να χάσω σήμερα και το παιδί μου. Το ξίφος ήταν αληθινό. Η κόρη μου φορούσε ζιβάγκο και κασκόλ και ευτυχώς έτσι κατάφερε και γλίτωσε. Το παιδί μου πήγε στο Αγία Όλγα. Το έχω τώρα σπίτι και τρέμει ολόκληρο. Το μπουφάν της γεμάτο αίματα. Είναι δυνατόν να έγιναν αυτά με ένα ψεύτικο σπαθί; Μην βγάλουμε τώρα και το παιδί ήρωα. Δεν λέω ότι φταίει, ίσως πράγματι να φταίει η οικογένειά του. Ωστόσο ποιος αναρωτιέται για την οικογένεια της κόρης μου; Το παιδί μου δουλεύει για 383 ευρώ στον Δήμο και παραλίγο να με πάρουν και να μου πούνε ότι είναι νεκρό...».
Zougla.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: