ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μαύρα μαντάτα από έκθεση του ΔΝΤ για το 2012 (videos)

Μεγαλύτερη ύφεση από ό, τι προβλεπόταν αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα έως και το 2012, παρά την αισιοδοξία του για μια συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Τόμσεν προβλέπει ύφεση 6% το 2011, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για 5,5%, ενώ για το 2012 η
αναθεωρημένη πρόβλεψή του είναι πως η ύφεση θα φτάσει στο 3% αντί για 2,75%.
«Το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, βασίστηκε υπερβολικά στους φόρους», παραδέχθηκε ο Π. Τόμσεν. «Ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι φτάσαμε στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των φόρων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Αναφέρει ως αιτίες της ύφεσης τη λιγότερο ευνοϊκή εξωτερική ζήτηση, τη συρρίκνωση των τραπεζικών πιστώσεων και την αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του για την ανεργία που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% για το 2013.
Αφήνει ανοιχτό να επανεξεταστεί το επίπεδο του κατώτατου μισθού, που όπως λέει έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες.
Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
Το ΔΝΤ ζητά επίσης νέες περικοπές φοροαπαλλαγών που θα επιφέρουν έσοδα 2 δισ. ευρώ για το 2011 και 8 δισεκατομμύρια για το 2012, ενώ προσδοκά έσοδα 4 δισ. ευρώ έως το 2012 από το «χαράτσι» της ΔΕΗ και άλλα 2 δισ. ευρώ από περικοπές συντάξεων.
Ο κ Τόμσεν παρατηρεί επίσης ότι τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν, όμως λόγω των δύσκολων συνθηκών στις αγορές, οι πωλήσεις δεν τελεσφορούν. Εντοπίζει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ενώ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση, χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.


Για το PSI:
Είπε - ακόμη- ότι το PSI είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ και το επόμενο 12μηνο, ενώ εκτίμησε πως το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.
Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό εξέφρασε την ελπίδα η συμμετοχή να είναι μεγάλη και εθελοντική. “Οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα όσο αυτή ακολουθεί το πρόγραμμα”, είπε ο κ. Τόμσεν.




Star.gr
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: