ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σενάρια για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και κατάρρευση της ευρωζώνης

Πληθαίνουν κάθε μέρα που περνάει τα σενάρια καταστροφολογίας σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό, είναι πως ακόμη και στη Γαλλία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έξοδο από το ευρώ, κάτι που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωζώνης.

Τέτοια σενάρια βγήκαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας με εκτενή δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, όπως αυτό της εφημερίδας Les Echos, η οποία αναφέρει ότι «η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού». H εφημερίδα, μάλιστα, παραθέτει σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Montaigne για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας (!) στο εθνικό νόμισμα.
Παράλληλα και η Le Monde, αναφέρεται σε ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, φιλοξενώντας άρθρα γνώμης και αναλύσεις οικονομολόγων που αναφέρονται σε σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης υπό το φως των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προετοιμάζεται κατά τα φαινόμενα και το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών, το οποίο συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με την έρευνα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να στερήσει έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ κατά το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Επίσης θα χάνονταν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Εκτιμάται επίσης ότι το «νέο φράγκο» θα δεχόταν μια υποτίμηση περί το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ, αλλά τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Ισπανία και την Ιταλία θα ήταν ακόμα πιο υποτιμημένα.
Το γαλλικό κράτος θα έφτανε σύντομα σε δημοσιονομική κατάσταση αντίστοιχη της Ιταλίας με το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από 80% του ΑΕΠ σε ποσοστά άνω του 100% με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού στις αγορές σε «προ μνημονίου» επίπεδα κοντά στο 7%.


Ρομπάι: Συμφωνία μέχρι το Μάρτιο για το «δημοσιονομικό σύμφωνο»
Την όδια ώρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δηλώνει βέβαιος ότι η διακρατική συμφωνία μεταξύ των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θα οριστικοποιηθεί μέχρι και το Μάρτιο του 2012, όπως δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι το «δημοσιονομικό σύμφωνο» προβλέπει για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα και πάλι από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι η διακυβερνητική συμφωνία των 26 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετή από μόνη της να αναδιατάξει την προβληματική ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιμετωπίσει την κρίση που τη μαστίζει και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη να φροντίσουν για την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Δείτε περισσότερα θέματα 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: