ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το αίσχος του έσχες...

Βουλευτικοί τραπεζικοί λογαριασμοί, που θα ζήλευαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες...
αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι τελικά το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας αρκετών μελών του Κοινοβουλίου δεν κρύβεται σε περισπούδαστα εγχειρίδια της θεωρίας της οικονομίας, αλλά στη σωστή και χρηστή διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων τους. Μάλιστα, πολλές από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των 300 καταρρίπτουν πανηγυρικά τον από πολλών ετών καλλιεργούμενο αστικό μύθο που θέλει τους βουλευτές μας να συναντούν εμπόδια στην οικονομική τους εξέλιξη λόγω της ενασχόλησής τους με την πολιτική.

Εξυπνες κινήσεις στο σωστό timing, άριστη γνώση του απαιτητικού χώρου του real estate και οξυδερκείς χρηματιστηριακές τοποθετήσεις φαίνεται ότι είναι το διακομματικό τρίπτυχο του ομολογουμένως επιβλητικού περιουσιακού χαρτοφυλακίου πολλών βουλευτών.
Ολα αυτά βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση της τάξης, αλλά προπαντός της οικονομίας σε συνδυασμό πάντα με την υιοθέτηση λιτού τρόπο διαβίωσης και αποταμίευσης της βουλευτικής αποζημίωσης. Παρά τις δαπανηρές, σε βαθμό οικονομικής εξόντωσης όπως παραδέχονται, εκλογικές αναμετρήσεις την τελευταία δεκαετία, το ιδιαίτερα επιβαρημένο εξοδολόγιο των πολιτικών και κοινωνικών υποχρεώσεών τους και τον σταθερό άξονα του οικογενειακού προϋπολογισμού, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κατόρθωσαν να αυξήσουν εντυπωσιακά τα εισοδήματά τους από το 2000 έως σήμερα και εκτοξεύοντας τη γενικότερη περιουσιακή τους κατάσταση σε άλλο επίπεδο.
Το γεγονός αυτό, κόντρα στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο που στέρησε επιπλέον πόρους στους κοινοβουλευτικούς, τους κατατάσσει δικαιωματικά στους πλέον προνομιούχους Ελληνες αυτή την εποχή, δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, αφού διαθέτουν τραπεζικά βιβλιάρια με πολλά μηδενικά, ικανά να τους απαλλάξουν από το δυσβάσταχτο και καθημερινό άγχος που μοιράζονται οι απλοί πολίτες για το αύριο.


Θα κληθούν για έλεγχο οι «11»
το μικροσκόπιο έμπειρης ομάδας ορκωτών λογιστών έχουν μπει οι τραπεζικές καταθέσεις τουλάχιστον 11 πρώην και νυν βουλευτών μετά τα ευρήματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες», τα οποία δείχνουν ότι το 2009 «έκαναν φτερά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς άγνωστη κατεύθυνση». Αναλυτικά, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Βαγγέλης Αργύρης αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα: «Εντοπίστηκαν 15 βουλευτές που είχαν το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Εξ αυτών οι 4 δικαιολογούνται λόγω αγοράς ακινήτων». Πρόσθεσε, δε, ότι οι υπόλοιποι 11 δεν κατέθεσαν παραστατικά.
Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι κίνησε τις υποψίες των μελών της επιτροπής για πιθανές «αδήλωτες εκροές καταθέσεων σε αλλοδαπούς φορολογικούς παραδείσους». Ηδη, οι πρώτοι ύποπτοι βουλευτές έχουν δεχθεί κλήσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τις μαύρες τρύπες στους λογαριασμούς τους, ενώ ο έλεγχος των λογιστών θα έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και ο κ. Αργύρης θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Βέβαια, από την έρευνα μπορεί να αποδειχτεί ότι τα πάντα έγιναν δικαιολογημένα, όμως ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρει με νόημα ότι «υπάρχουν 2-3 περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται με τίποτα».
Πάντως, για την ώρα, ονόματα μέσω επίσημης οδού δεν έχουν δοθεί, όμως από κοινοβουλευτικές διαρροές ακούγεται πως πιθανόν να κληθούν για εξηγήσεις οι κύριοι Πέτρος Δούκας, Σπύρος Λιβανός, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Βαγιωνάς, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Ορφανός και οι κυρίες Τσαμπίκα Ιατρίδη, Μάγια Τσόκλη και Ελενα Κουντουρά. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης 2008 και 2009 φαίνεται στην περίπτωση του κ. Λιβανού να «αγνοείται» περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες οι διαφορές δικαιολογούνται.

Αναλυτικά:

Οι λογαριασμοί του κ. Δούκα φαίνονται «ελαφρύτεροι» το 2009 σε σχέση με το 2008 κατά 850.000 ευρώ, όμως σε άλλη σελίδα του «πόθεν έσχες» αποδεικνύεται ότι ο πρώην υπουργός αγόρασε μετοχές ίσης περίπου αξίας. Το «πόθεν έσχες» του κ. Λιβανού για το οικονομικό έτος 2008 εμφανίζει καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και έσοδα από πώληση ακινήτων 390.000 ευρώ. Ομως, το 2009 ο πρώην βουλευτής εμφανίζει μηδενικές καταθέσεις! Η κυρία Τσόκλη το 2008 εμφάνιζε «κομπόδεμα» 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη δήλωσή της το 2009 ανήλθε σε 900.000 ευρώ. Το στοιχείο όμως που ενδεχομένως διέφυγε την προσοχή της επιτροπής είναι ότι η βουλευτής έχει κοινούς λογαριασμούς με συνδικαιούχο τον πατέρα της - γνωστό ζωγράφο. Το γεγονός λοιπόν ότι παραιτήθηκε από 2 λογαριασμούς που περιείχαν 800.000 ευρώ ενδεχομένως ερμηνεύει και τη μείωση στις καταθέσεις της.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τους λογαριασμούς του κ. Βαγιωνά που διατηρεί από κοινού με τις κόρες του και εμφανίζουν μείωση κατά 500.000 ευρώ, αλλά και γι’ αυτόν της κυρίας Ιατρίδη (είναι κοινός με τον πατέρα και την αδελφή της και μειώθηκε κατά την περίοδο 2008-2009 κατά 11.000 ευρώ).
Η περίπτωση του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι ακόμα πιο ενδεικτική, αφού ο πρώην υπουργός εμφανίζει -σχεδόν- σταθερό ύψος καταθέσεων, καθώς μειώθηκαν κατά 11.000 ευρώ.
Από τη σύγκριση των δηλώσεων της κυρίας Κουντουρά λείπουν οι λογαριασμοί του συζύγου της, ύψους 350.000 ευρώ. Ομως η βουλευτής πραγματοποίησε αγορές δύο ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ (με δανεισμό).
«Πόθεν έσχες» και «εσωκοµµατικά καλλιστεία»
Πάντως, οι αποκαλύψεις, πέραν της αναστάτωσης που προκλήθηκε συνολικά στον πολιτικό κόσμο -καθώς δεκάδες βουλευτές τηλεφωνούσαν στον κ. Αργύρη προκειμένου να διαπιστώσουν αν βρίσκονται και οι ίδιοι στην τσιμπίδα των ελεγκτών- φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται και για τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, αρκετοί βουλευτές επέκριναν τους χειρισμούς του κ. Αργύρη, με αποτέλεσμα να αναφέρει ότι «βρισκόμαστε σε εσωκομματικά καλλιστεία. Ολοι θέλουν να βγουν και να μιλήσουν για το οτιδήποτε», ενώ για εκείνους που χρησιμοποίησαν βαρείς χαρακτηρισμούς εις βάρος του απάντησε ως εξής: «Αυτοί που μέχρι χτες έτρωγαν με τον Παπανδρέου και σήμερα τον βρίζουν, σε εμένα θα κολλήσουν;».
Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγοι όσοι εντάσσουν και το ξέσπασμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του κ. Αργύρη στο εσωκομματικό παιχνίδι. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πάγκαλος κορύφωσε την αντίδρασή του την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας: «Πρέπει ο κύριος αυτός (σ.σ.: Αργύρης) να σηκωθεί να φύγει. Δεν μπορώ να έχω καμία σχέση μαζί του.
Δημιούργησε ένα τερατώδες ζήτημα εις βάρος μου και εις βάρος άλλων συναδέλφων, ενδεχομένως» - και συμπλήρωσε: «Το ότι επιμένει σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν έχει συνείδηση ούτε τι είναι ούτε πού βρίσκεται. Κι αν νομίζει ότι θα περάσει έτσι αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Υπάρχουν και όρια. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ατομικά μας δικαιώματα ως Ελληνες πολίτες».
Από την άλλη, ο κ. Αργύρης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σχόλια του παρασκηνίου, μη αναγκαίες δηλώσεις “αυτοεξαίρεσης”, προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του προβλεπόμενου ελέγχου και φωνές που το μόνο που κάνουν είναι να “ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα” είναι προφανές πως δεν με αφορούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν στην πράξη και όχι στα λόγια.
Δεν πιστεύω πως αυτό ενοχλεί, αλλά δεν επιθυμώ να γίνω μέρος καμίας προσπάθειας άσκοπης δημοσιότητας».
trelokouneli
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: