ΣΙΝΕ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ρεπορτάζ του «Αγγελιοφόρου» για τις αυτοκτονίες και στη Δυτική Μακεδονία!

Χρέη, δάνεια και ανεργία οδηγούν ολοένα και περισσότερα άτομα στην αυτοκτονία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν έξι περιστατικά στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, συχνότητα που έχει θορυβήσει τους ειδικούς.
Τα πολλαπλά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση έχουν μετατραπεί σε θηλιά για δεκάδες συμπολίτες μας που δε διστάζουν να βάλουν τέλος στην ίδια τους τη ζωή.
Αν και ακόμη η επίσημη καταγραφή για το 2011 εκκρεμεί, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των περιστατικών. Οπως μάλιστα αναφέρει στον «Α» ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης, Ματθαίος Τσούγκας, ενώ πέρσι καταγράφονταν μια αυτοκτονία το μήνα, φέτος τα εργαστήρια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο ΑΧΕΠΑ δέχονται 1 – 2 περιστατικά την εβδομάδα!


Για οικονομικούς λόγους
«Παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών. Με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, αυτές σχετίζονται τις πιο πολλές φορές με οικονομικούς λόγους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφήνουν σημειώματα που το αναγράφουν. Ωστόσο τις αυτοκτονίες δεν τις καταγράφουμε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, διότι δημιουργείται πρόβλημα με την εκκλησία, καθώς αρνείται να τους κηδέψει», διευκρινίζει ο κ.Τσούγκας.
Μάλιστα μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν έξι αυτοκτονίες από την περιοχή της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, λόγω οικονομικών αιτιών. Ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα τρίμηνο τρεις άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης Ελένη Ζαγκελίδου, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν άνδρες μέσης ηλικίας (35-50 ετών), έγγαμους, που αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους λόγω χρεών και δανείων που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν. Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για ανέργους.
«Υπάρχει μια στατιστική διαφορά στους απαγχονισμούς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα που πέρασε είχαμε έξι περιστατικά. Αυτά σχετίζονταν με οικονομικούς λόγους. Πέρα δηλαδή από το σταθερό ποσοστό που υπάρχει και έχει να κάνει με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα υπάρχει ένα ποσοστό αυτοκτονιών που συνδέεται άμεσα με την οικονομική απόγνωση», επισημαίνει η ίδια.


«Βροχή» κλήσεων
Πάντως αν και τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα ή μόνο οικονομικά, καθώς συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη καλούν όλο και πιο συχνά στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία («1018»). Την τελευταία τριετία οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν κατά τη φετινή χρονιά τις 2.500. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στο «1018». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πάνω από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη.
Ειδικότερα με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα για την πρόληψη της αυτοκτονίας στην Ελλάδα, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στις αυτοκτονίες, λόγω κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet» κατά την περίοδο 2007 – 2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%, κατατάσσοντας την Ελλάδα πρώτη σε ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί, η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης.
Οπως είπε, η πλειοψηφία των αυτόχειρων είναι άνδρες παραγωγικής ηλικίας (35 – 60 ετών) που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή είναι επιχειρηματίες. Ειδικότερα τα ποσοστά αυτοκτονικότητας στους άνδρες είναι υψηλότερα κατά έξι φορές σε σχέση με τις γυναίκες.
Δείτε περισσότερα θέματα 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: