ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τον Ιανουάριο το νέο φορολογικό...

Μέσα στον Ιανουάριο προωθεί η κυβέρνηση τελικά τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που αρχικά σχεδιαζόταν για το φθινόπωρο και τελικά συμφωνήθηκε με την τρόικα να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η δυστοκία στην προώθηση της μεταρρύθμισης έχει πολιτική εξήγηση, καθώς συγκρούονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αντίθετες δυνάμεις: η τρόικα θέλει, από τη μια πλευρά, να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να έχει την υποστήριξη και των τριών κομμάτων που σχημάτισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ από την πλευρά της Ν.Δ. διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, με το επιχείρημα ότι τη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις επόμενες εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η τρόικα στην επόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα θα είναι πιεστική για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης από τις αρχές του χρόνου, ώστε να υποστηριχθεί γρήγορα το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, στο οποίο παρατηρούνται μεγάλες υστερήσεις. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο να περιλάβει καίριες μεταβολές σε όλα τα φορολογικά πεδία:
- Βασικότερη καινοτομία, που σχεδιάζεται εδώ και μήνες, είναι η αλλαγή στις δηλώσεις εισοδήματος. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και αυτό της υποχρεωτικής δήλωσης όλων των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων των φορολογουμένων, ώστε να ελέγχεται αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν. Επιπλέον, μεγάλο «τσεκούρωμα» προβλέπεται για τις περισσότερες από τις φοροαπαλλαγές.
- Σε ό,τι αφορά την έμμεση φορολογία, βασική αλλαγή θα είναι η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Από το οικονομικό επιτελείο έχουν εξεταστεί και σενάρια μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2-3%, ώστε να τονωθεί η ζήτηση, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν τέτοιες προτάσεις από την τρόικα, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη των εσόδων.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα βρεθούν στο στόχαστρο της μεταρρύθμισης: για τους πρώτους σχεδιάζεται νέα γενιά αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ για τους αγρότες η μεταρρύθμιση θα προβλέπει την καθιέρωση της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων.


Ποιές αλλαγές «παίζουν» για τα ακίνητα
Σε ό,τι αφορά την φορολογία ακινήτων, μετά και τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξετάζονται πολλές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε να μη συνδέεται η καταβολή του με την παροχή ρεύματος.
Το ειδικό τέλος, σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις που συζητούνται, μπορεί να συνεχίσει να εισπράττεται με τις συνήθεις διαδικασίες είσπραξης των φόρων από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου έχει προτείνει να καταργηθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και να διατηρηθεί μόνο το ειδικό τέλος.
Espressonews.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: