ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για όσους αποφασίσουν να εργαστούν στο εξωτερικό..



Το να λάβει κάποιος την απόφαση να εργαστεί εκτός Ελλάδος αποτελεί ένα μεγάλο βήμα. Από την απόφαση, όμως, μέχρι την υλοποίηση μεσολαβούν κάποια στάδια, απαραίτητα για την εξεύρεση εργασίας και την εγκατάσταση σε μία άλλη χώρα.
Τι χρειάζεται, λοιπόν, να προσέξει κάποιος που θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό;

Καθορισμός των στόχων
Στη χώρα του γνωρίζει κανείς την αγορά εργασίας στον τομέα που τον ενδιαφέρει. Σε μια άλλη χώρα το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο. Καλό είναι κάποιος που θέλει να δουλέψει στο εξωτερικό να έχει απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Θέλω αλλαγή εργασιακού τομέα ή απλά εργοδότη;», «Τι είδους ευθύνες προτίθεμαι να αναλάβω και τι είδους παροχές περιμένω;»


Εξωτερικό ναι, αλλά πού;


Πριν αρχίσει κανείς να ψάχνει για δουλειά, πρέπει πρώτα να βρει το μέρος που θέλει να ζήσει. Εκεί χρειάζεται μελέτη. Βιοτικό επίπεδο, ενοίκια, τρόπος ζωής, κλίμα, εργασιακές συνθήκες, μισθοί, πολιτική κατάσταση, όλα αυτά είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσει κανείς πριν φύγει.


Η Ευρώπη έχει το θετικό ότι είναι κοντά, υπάρχει το κοινό νόμισμα (ακόμα) και κοινοί θεσμοί που διαμορφώνουν ένα δίκτυο εξεύρεσης εργασίας (όπως για παράδειγμα το Europass, ένας φάκελος προσόντων για όλη την Ευρώπη που δίνει σε ξένους εργοδότες τη δυνατότητα να επιλέγουν τους κατάλληλους υποψηφίους για πρόσληψη). Κάποια από αυτά διαφέρουν όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά πόλη (για παράδειγμα το ύψος των ενοικίων). Για να μην υπάρξουν, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων μία έρευνα. Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ είναι πιο μακριά, αλλά έχουν και εκείνες τα θετικά τους (όπως για παράδειγμα η γλώσσα).


Η αγορά εργασίας
Όταν κάποιος βρίσκει τη χώρα που θέλει να ζήσει, καλό θα ήταν να πραγματοποιήσει έρευνα για την αγορά εργασίας που τον ενδιαφέρει. Υπάρχει ζήτηση για το επάγγελμα που θέλει να κάνει; Τι συνθήκες επικρατούν;


Ξένες γλώσσες
Η γλώσσα αποτελεί σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των περισσότερων θέσεων εργασίας. Ακόμα και αν η δουλειά είναι αγγλόφωνη, θα χρειαστεί να έρθει κανείς σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα της χώρας που κατοικεί. Εάν κάποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα, μερικά βασικά μαθήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν –τουλάχιστον στην αρχή. Θα αυξήσουν την αυτοπεποίθηση και θα διευκολύνουν τις καθημερινές επαφές και συναλλαγές. Στο βιογραφικό θα πρέπει να αναφέρεται με ακρίβεια το επίπεδο γνώσης της κάθε γλώσσας. Διαφορετικά περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκληθούν.


Ρωτήστε άλλους που έχουν πάει
Στην εποχή του Διαδικτύου είναι εύκολο να βρει κανείς απόψεις ανθρώπων που έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και να μιλήσει με άτομα που έχουν κάνει ήδη το βήμα, έχουν φύγει στο εξωτερικό και ξέρουν τι προβλήματα μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί. Ρωτήστε φίλους εάν έχουν κάποιο γνωστό που να εργάζεται στη χώρα που σας ενδιαφέρει και μιλήστε μαζί του. Εάν υπάρχει δυνατότητα, καλό θα ήταν να κάνει κανείς και μια επίσκεψη στην χώρα που τον ενδιαφέρει και να μιλήσει με κατοίκους. Ας μην ξεχνάμε ότι φεύγει κανείς για δουλειά και όχι για λίγες ημέρες διασκέδασης. Όλες αυτές οι απόψεις θα είναι, βέβαια, υποκειμενικές. Καθένας έχει διαφορετικούς στόχους και επιθυμίες. Η ελληνική πρεσβεία στην κάθε χώρα υπάρχει για να εξυπηρετεί και να ακούσει τους προβληματισμούς κάθε επίδοξου μετανάστη.


Εύρεση θέσης εργασίας
Αφού αποφασίσει κάποιος για το μέρος και πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως αν χρειάζεται βίζα κ.λπ.) καλό είναι να αρχίσει πιο εντατικά να ψάχνει για δουλειά, να στέλνει βιογραφικά (ακόμα καλύτερα στη γλώσσα της χώρας που απευθύνεται). Είναι πιο δύσκολο να φύγει κανείς «στα τυφλά», ακόμα και αν έχει φίλους και γνωστούς στον τόπο προέλευσης που προτίθενται να τον φιλοξενήσουν ή να τον βοηθήσουν. Αφού κάνει τις πρώτες επαφές με εταιρείες, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ραντεβού για συνέντευξη και να μεταβεί για μερικές μέρες στον τόπο της προτίμησής του. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το είδος της εργασίας που αναζητά κάποιος.


Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις
Europass (http://europass.cedefop.europa.eu/el/home)
Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι το Europass, ένας «φάκελος» προσόντων, τυποποιημένος με την ίδια δομή για όλη την Ευρώπη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ξένο εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων ενός υποψηφίου για πρόσληψη, ώστε να μπορεί να επιλέγει αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά. Ευρωδιαβατήριο, με την ελπίδα να ξεφύγουν από την Ελλάδα της κρίσης βρίσκοντας εργασιακή διέξοδο στο εξωτερικό. Η συμμετοχή των πολιτών στο Europass εμφανίζει μεγάλη αύξηση, με περισσότερες από 190.000 επισκέψεις στον σχετικό ιστότοπο φέτος.
Eures (http://ec.europa.eu/eures/)
Η επίσημη πύλη της Κομισιόν για τις εργασιακές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Το δίκτυο της Eures διαθέτει και συμβούλους που μπορούν να δώσουν τηλεφωνική καθοδήγηση και να κατατοπίσουν για τα δικαιώματα και τις ενέργειες σε κάθε χώρα.
i-Agora (http://www.iagora.com/)
Η ιστοσελίδα αυτή διαθέτει αγγελίες για θέσεις εργασίας σε 67 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (www.eopp.gov.gr)
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων αποτελεί τον εθνικό φορέα πιστοποίησης των εκροών της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης και λειτουργεί ως εθνική δομή των Ευρωπαϊκών Δικτύων που διαχειρίζονται θέματα προσόντων και ευρωπαϊκών εργαλείων διαφάνειας και κινητικότητας. Βασικός στόχος του Οργανισμού είναι η δημιουργία και ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η αντιστοίχιση του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας της Αυστραλίας (www.immi.gov.au/)
Εδώ μπορεί να βρει κανείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει όταν αποφασίσει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.
Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης (www.greekcommunity.com.au/gocmv_public/)
Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για ό,τι... ελληνικό συμβαίνει στη Μελβούρνη, καθώς και χρήσιμα στοιχεία για όσους Έλληνες αποφασίσουν να μεταναστεύσουν εκεί.
Αγγελική Στελλάκη
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: