ΣΙΝΕ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Και οι τράπεζες στο κόλπο κατά της φοροδιαφυγής!

Επιστρατεύει τους πάντες η κυβέρνηση!
Σε κυνήγι για τη σύλληψη φοροφυγάδων, έχει βγάλει ακόμη και τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών!
Η παταγώδης έως τώρα αποτυχία στο θέμα της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας την ώθησαν σε αυτό!

Στο τελευταίο κείμενο αναθεώρησης του μνημονίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει να αξιοποιήσουν ακόμη και τα υφιστάμενα εργαλεία καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι σημαίνει αυτό; Οπως εξηγείται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα ο νόμος που ήδη προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να αναφέρουν στην Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κάθε συναλλαγή πελάτη τους, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή μπορεί να σχετίζεται με μαύρο χρήμα από φοροδιαφυγή.Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στις τράπεζες ειδικές οδηγίες που θα αποτελέσουν τον μπούσουλα για την αναφορά τέτοιων συναλλαγών. Από την πλευρά τους, η Αρχή για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και οι φοροεισπρακτικές και δικαστικές αρχές θα πρέπει να καθιερώσουν νέες μορφές συνεργασίας, ώστε να αξιοποιούν αυτές τις αναφορές από τις τράπεζες, να προχωρούν σε φορολογικούς ελέγχους των υπόπτων για φοροδιαφυγή και όταν αυτό απαιτείται, να τους παραπέμπουν και στα ποινικά δικαστήρια. Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η νέα… παγίδα που θα στηθεί για τους φοροφυγάδες; Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι κανόνες που θα διέπουν την αξιολόγηση ύποπτων συναλλαγών από τις τράπεζες θα γίνουν αυστηρότεροι, ώστε όσοι κρύβουν σημαντικά έσοδα από την εφορία να μην έχουν την ευχέρεια να τα διακινούν ανενόχλητοι μέσω του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, παρά μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέονται με σοβαρά ποινικά αδικήματα. Στο εξής θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν αναφορές για κάθε συναλλαγή που, με βάση τους κανόνες που θα ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ασυνήθιστη ή ασύμβατη με το οικονομικό προφίλ του πελάτη υποκρύπτοντας πιθανή διακίνηση αδήλωτων εισοδημάτων. Οι αναφορές αυτές, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι βεβαίως αρκετές για την ενοχοποίηση ενός πολίτη για φοροδιαφυγή. Θα δίνουν όμως ένα πρώτο σημαντικό έναυσμα για φορολογικό έλεγχο, με υψηλές πιθανότητες ανάδειξης κρυμμένης φορολογητέας ύλης…


Ποιοι πρέπει να περιμένουν τους ελέγχους Αυτές οι νέες πρακτικές εντοπισμού φοροφυγάδων συνδυάζονται με τους φορολογικούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι άρχισαν φέτος με προτροπή της τρόικας, ενώ στο παρελθόν, όπως σημειώνεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, τέτοιοι έλεγχοι διενεργούνταν σε ελάχιστες περιπτώσεις. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 136 έλεγχοι αυτής της κατηγορίας σε φυσικά πρόσωπα, ενώ η τρόικα έχει θέσει στην κυβέρνηση στόχο για ολοκλήρωση συνολικά 400 ελέγχων ώς το τέλος του έτους και άλλων 400 το 2012. Αντίστοιχα, είχαν υποστεί πλήρη φορολογικό έλεγχο τριάντα μία μεγάλες εταιρείες, με στόχο να φτάσουν τις πενήντα ώς τέλος του έτους, ενώ για το 2012 έχουν προγραμματιστεί άλλοι εβδομήντα πέντε έλεγχοι μεγάλων εταιρειών. Πάντως η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται φέτος στους ελέγχους όσων εταιρειών και επαγγελματιών δεν έχουν υποβάλει το τρέχον έτος έστω και μία δήλωση ΦΠΑ. Ηδη ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 4.567 έλεγχοι αυτής της κατηγορίας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ΣΔΟΕ, ενώ για το 2012 προγραμματίζονται άλλοι 6.000. Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τονίζει η τρόικα, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, πέραν των αρχικών προβλέψεων που έχουν γίνει.
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: