ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Τα υπέρβαρα παιδιά κινδυνεύουν από άσθμα!

Τα υπέρβαρα νήπια που συνεχίζουν να έχουν περιττά κιλά καθώς μεγαλώνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σε ηλικία επτά ετών, αλλά το βρεφικό λίπος δεν παίζει ρόλο για τα παιδιά που μετέπειτα αδυνατίζουν, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα με επικεφαλής την Δρ Τζέσσικα Μαγκνουσον διαπίστωσαν, μελετώντας περισσότερα από 2.000 παιδιά μέχρι και τη συμπλήρωση του ογδόου έτους, ότι όσα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία επτά ετών, ήταν πιθανότερο να έχουν άσθμα, συγκριτικά με πιο αδύνατα συνομήλικα παιδιά.
Αντίθετα, τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ως νήπια ή σε ηλικία τεσσάρων ετών, αλλά όχι και όταν συμπλήρωσαν το έβδομο έτος ζωής, δεν ήταν πιο επιρρεπή στο άσθμα, συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν πάντα φυσιολογικό βάρος.
«Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών ζωής δεν αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά σχολικής ηλικίας, που έχουν φυσιολογικό βάρος στα επτά. Ωστόσο ο αυξημένος ΔΜΣ στο χρονικό αυτό ορόσημο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος και ευαισθησίας στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα», εξηγεί η Δρ Μαγκνουσον.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, ή πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, αλλά μέχρι και σήμερα παρέμενε αδιευκρίνιστο αν τα επιπλέον κιλά είναι η βασική αιτία.
«Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι το περιττό βάρος προκαλεί άσθμα, αλλά διαπιστώσαμε ότι το 6% των 8χρονων που μελετήσαμε, είχε άσθμα, όπως και το 10% των 7χρονων παιδιών με περιττά κιλά», εξηγεί η ερευνήτρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη συνεκτίμησε και άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και αν η μητέρα ήταν καπνίστρια στην εγκυμοσύνη. Τελικά τα περιττά κιλά σε ηλικία επτά ετών σχετίστηκε με τον διπλασιασμό του κινδύνου εκδήλωσης άσθματος.
in.gr
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: