ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση του αριθμού των οικογενειών που ζητούν στέγη

Σήμερα, έξι από τα δέκα διαμερίσματα του Κοινωνικού Ξενώνα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατοικούνται από οικογένειες. «Αν έχει αλλάξει κάτι από την αρχή της κρίσης, αυτό είναι η αύξηση του αριθμού των οικογενειών που ζητούν στέγη. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Ιανουάριο φιλοξενήσαμε συνολικά
21 παιδιά και εφήβους. Οι περισσότεροι από τους ενοίκους μας - 53 άτομα - είναι Ελληνες, ομογενείς και πολίτες της ΕΕ και μόνο 17 αλλοδαποί», λέει ο Γιάννης Ράνος.
Η οικογένεια της Ελπίδας είναι μία από αυτές. Τον περασμένο Ιούνιο η 55χρονη γυναίκα επέστρεψε με την οικογένειά της στον ξενώνα για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ετών. Ο σύζυγός της διατηρούσε μια μικρή επιχείρηση, αλλά ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 600 ευρώ το δίμηνο, ποσό που τους δίνει η Πρόνοια. Η ίδια και ο ενήλικος γιος της, ο οποίος μένει μαζί τους, μπορούν να εργαστούν, αδυνατούν όμως να βρουν δουλειά.
Ανάμεσα στους ενοίκους του ξενώνα, και μια 45χρονη γυναίκα από την Αυστρία. Εφτασε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για να εργαστεί στον χώρο του τουρισμού. Γνωρίζοντας τρεις ξένες γλώσσες, δούλεψε ως καμαριέρα και πωλήτρια σε καταστήματα τουριστικών ειδών. Αμειβόταν με 500 - 600 ευρώ τον μήνα, λέει. «Ο μισθός ήταν ούτως ή άλλως χαμηλός λόγω κρίσης. Ωστόσο, για προσωπικούς λόγους δεν σκέφτηκα ποτέ να επιστρέψω στην Αυστρία».
Από την περασμένη άνοιξη εργάζεται περιστασιακά. Πρόσφατα, αδυνατώντας να πληρώσει το νοίκι πέρασε δέκα ημέρες στον Λόφο του Φιλοπάππου. Στο μικρό δωμάτιο του ξενώνα έχει τα πάντα σε τάξη. Καθημερινά διπλώνει και τοποθετεί τα ρούχα της στη μοναδική υφασμάτινη βαλίτσα, έτοιμη να φύγει. «Ολες οι εταιρείες καθαρισμού έχουν το τηλέφωνό μου. Κάποια θα απαντήσει», λέει. Υστερα, κάθεται και πάλι δίπλα από το παράθυρο περιμένοντας κάποιο τηλεφώνημα.
TA NEA .GR
Δείτε περισσότερα θέματα 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: