ΣΙΝΕ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο ιός της γρίπης των πτηνών επιστρέφει και απειλεί..


Ο Η5Ν1 επιστρέφει και απειλεί. Προς το παρόν βρίσκεται στην Ασία και πλήττει πουλερικά, ωστόσο η «μετάβαση» στον άνθρωπο είναι εύκολη, όπως αποδεικνύει η εμπειρία. Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ αναβάθμισαν τον συναγερμό για τη γρίπη των πτηνών και επέβαλαν για προληπτικούς λόγους προσωρινό εμπάργκο στις εισαγωγές ζωντανών πουλερικών μετά τον θάνατο πτηνών στα οποία ανιχνεύτηκε ο ιός-φονιάς.

Το επίπεδο συναγερμού αναβαθμίστηκε σε «σοβαρό», στην τρίτη από τις πέντε βαθμίδες της κλίμακας, ενώ οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τα άρρωστα πτηνά και εμφάνισαν συμπτώματα νοσηλεύτηκαν για μικρό χρονικό διάστημα.


Την ίδια στιγμή η αμερικανική επιθεώρηση «Science» και η βρετανική «Nature» αναζητούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα δύο εργασιών επί ενός θανατηφόρου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν τα νέα δεδομένα με επικίνδυνο τρόπο. Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τις δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις να δημοσιεύσουν λογοκριμένα τα στοιχεία, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως τρομοκρατικό όπλο.


Πρόκειται για τις ερευνητικές εργασίες ολλανδικού εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ρον Φουσιέ του κέντρου Erasmus de Rotterdam, ο οποίος ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η5Ν1, το οποίο είναι ικανό -πρώτη φορά- να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και κατά συνέπεια μεταξύ των ανθρώπων. Αντίστοιχη δημοσίευση είχε κάνει και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.


Ο ιός, ο οποίος δημιουργήθηκε μέσω γενετικής μετάλλαξης, είναι ευαίσθητος στα αντι-ιικά σκευάσματα και σε ορισμένα πειραματικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα να είναι ουσιαστικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης μορφής της γρίπης των πτηνών. Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν ότι μεγάλος αριθμός εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μετατρέψει τον ιό της γρίπης των πτηνών σε βιολογικό όπλο ικανό να προκαλέσει πανδημία.
Οι προσπάθειες λογοκρισίας της εν λόγω έρευνας από την αμερικανική κυβέρνηση είναι έτσι πιθανόν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον αριθμό των διεφθαρμένων επιστημόνων που θα αποφασίσουν να το δοκιμάσουν.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: