ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Goldman Sachs: "H Ελλάδα θα ορθοποδήσει αλλά... το 2026!"

Σαν το μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι (αναλόγως πως το βλέπει κανείς αισιόδοξα ή απαισιόδοξα) μοιάζει η έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει αλλά… το 2026!
«Σε 15 χρόνια θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική η Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των περιφερειακών ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέσω τεχνικής υποτίμησης. Κάτι τέτοιο, αναφέρει η Goldman Sachs, θα βελτίωνε τη θέση κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία σε σχέση με κράτη του «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η προσαρμογή-τεχνική υποτίμηση στην Ελλάδα θα είναι ύψους περίπου 35% (όσο και η Ισπανία πάνω-κάτω), ενώ η Πορτογαλία θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη πραγματική υποτίμηση περίπου κατά 45%. Αντίστοιχα, ο χρόνος προσαρμογής θα ήταν περίπου 3 χρόνια στην Ιρλανδία, 8 χρόνια στην Ιταλία και την Ισπανία και 20 χρόνια στην Πορτογαλία.
Τουλάχιστον, αυτή η έκθεση έστω και με αυτό το «σχέδιο» μας κρατάει εντός ευρώ γιατί την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Royal Bank of Scotland προειδοποιούσε ότι μια μικρή χώρα θα βγει εκτός της Ευρωζώνης και έκανε λόγο για τρομακτικές πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.
Star.gr
Δείτε περισσότερα θέματα σε αυτό το blog 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: