ΣΙΝΕ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η Salma Hayek στο Hall of Femme με τον τσαμπουκά της..

Πόσος τσαμπουκάς χωράει σε ένα Μεξικάνικο βαρελότο 156 εκατοστών; Τόσος, ώστε να αναγκάσει το Χόλιγουντ να σταματήσει να την αντιμετωπίζει ως μετανάστρια πόρνη και να την πάρει στα σοβαρά
Είναι λίγο πριν το μεσημέρι και ο καθεδρικός ναός στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Coatzacoalcos ήταν άδειος. Όλοι είναι στις δουλειές τους ή στο σχολείο.
Η 16χρονη κόρη του υποψήφιου δημάρχου, ντυμένη με την κλασική σχολή μαθήτριας καθολικού σχολείου, μπαίνει, γονατίζει, ενώνει τα χέρια της και ψιθυρίζει ‘Σε παρακαλώ Χριστέ μου, δώσε μου στήθος’.
Μερικούς μήνες μετά το στήθος ήρθε και οι συμμαθητριές της στην Ακαδημία Ιερής Καρδιάς σταμάτησαν να κοροιδεύουν την κόρη της Λιβανέζας τραγουδίστριας όπερας για την έλλειψη προσόντων. Είχαν άλλα προβλήματα. Όπως το γεγονός ότι οι γκομενοί τους και οι πατεράδες τους ακολουθούσαν την μπικινοφορούσα Salma από πίσω. Παρόλο που οι γονείς της, της είχαν ρητά απαγορεύσει να φοράει μπικίνι. Αυτή ήταν η πρώτη ‘μάχη’ που κέρδισε η Salma Hayek στην ζωή της. Πάντα με την βοήθεια του Θεού. Και, από τότε, δεν σταμάτησε να πολεμάει. 

Και να νικάει την Linda Evangelista), ευτυχισμένη μητέρα και προικισμένη businesswoman, τόσο ως παραγωγός ταινιών (δική της ιδέα ήταν το Ugly Betty), όσο και ως σχεδιάστρια μόδας και σειρών καλλυντικών.
Ζει σε ένα μια έπαυλη του 19ου αιώνα δίπλα στον Σηκουάνα, τα Σαββατοκύριακα χαλαρώνει στον οικογενειακό πύργο κοντά στις Βερσαλίες,  διακοπές κάνει αποκλειστικά στο St. Barths και κάθε βράδυ φτιάχνει με τα χεράκια της ένα πλήρες δείπνο τριών πιάτων για τον σύζυγο της (΄είναι πολύ κακομαθημένος όσον αφορά το φαγητό΄). Παράλληλα βουτάει με την καρδιά της σε κάθε φιλανθρωπικό σκοπό που την αγγίζει, φτάνοντας μέχρι το σημείο να θηλάσει ένα βρέφος στην Siera Leone κατά την διάρκεια της επίσκεψής της εκεί πριν από 2 χρόνια

1 of 13
Με άλλα λόγια, βγήκε αληθινή σε αυτό που απάντησε στον δημοσιογράφο του GQ που την ρώτησε το 1996 τι θέλει από την ζωή της, δηλαδή ‘Ένα άντρα, ένα σπίτι, ένα μωρό. Και μια babysitter’.

Δείτε την σε διαγωνισμό φιλιού με την Penelope Cruz

Παρολαυτά, είμαι σίγουρος ότι, κάπου στο Χόλιγουντ, υπάρχει ένας παραγωγός που συνεχίζει να θεωρεί ότι ο μόνος ρόλος που μπορεί να παίξει είναι αυτός της χαζής Μεξικάνας πόρνης. Όπως δηλαδή συνέβη όταν έσκασε για πρώτη στο Χόλιγουντ στα 23, με ένα πτυχίο διεθνών σχέσεων και μια επιτυχημένη πορεία στην Μεξικάνικη σαπουνόπερα Τερέζα, στο σακίδιο.
΄Τα πρώτα μου χρόνια στις ΗΠΑ ήμουν μια ακόμη παράνομη μετανάστρια. Και δεν φαντάζεσαι πόσο ρατσισμό είχα να αντιμετωπίσω. Ήταν αδιανόητο για ένα Αμερικάνο σκηνοθέτη να βάλει μια Μεξικάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν υπήρχαν ρόλοι γενικά για Λατίνες. Σκέψου ότι στις audition με συμβούλευαν να γυρίσω στο Μεξικό, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά’.
Με προστάτη άγγελο τον Robert Rodriquez, που της έδωσε τον πρώτο της ρόλο στο Desperado (ναι, εκεί που βγάζει τα μάτια της με τον Andonio Banderas) και στην συνέχεια στο From Dusk till dawn (ναι, εκεί που υποδύεται την βρικόλακα στρίπερ με το τυλιγμένο φίδι γύρω από το κορμί της), κατάφερε να βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή του Frida.
Το θρυλικό στριπτζίζ της από το From Dusk till Dawn

Λίγο η ηθική υποστήριξη του Edward Norton (με τον οποίο ήταν ζευγάρι για 4 χρόνια), λίγο παραπάνω η εξυπνάδα του να δημιουργήσει ένα κονκλάβιο από τους πιο ταλαντούχους συμπατριώτες της, και το προσωπικό της project σχετικά με την ζωή της bisexual Μεξικάνας ζωγράφου απογειώθηκε, αποθεώθηκε και της χάρισε και την μοναδική της Οσκαρική υποψηφιότητα.

Και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Με εκείνη να παίζει σε πατάτες (Wild Wild West, Bandidas), να δανείζει την φωνή της σε animation (Παναγιά των Παρισίων, Puss in the Boots) και ταυτόχρονα να είναι παραγωγός και να σκηνοθετεί σοβαρές ταινίες που κατεβαίνουν για Όσκαρ ξενόγλωσσου σεναρίου (In the time of butterflies).

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι ιδιαίτερα καλές ταινίες της Salma, ενδεχομένως με την εξαίρεση του After the Sunset δίπλα στο Pierce Brosnan και του Lonely Hearts. Αλλά είναι δεδομένο ότι δεν θα την θυμόμαστε ως μια εξαιρετική ηθοποιό. Αλλά ούτε και απλά ως ένα ζευγάρι καταπληκτικά στήθη.
H γυμνή σκηνή από το Desperado που απογείωσε την καριέρα της

Δεν υπάρχουν σχόλια: