ΣΙΝΕ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΒ: Πάγωμα του κατώτατου μισθού, διατήρηση του 13ου -14ου μισθού

Να παγώσει ο κατώτατος μισθός «για όσο διαρκεί η κρίση» και να διατηρηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός θα προτείνει ο ΣΕΒ στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το καυτό θέμα των εργασιακών, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι προσερχεται στον διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές.
Από την πλευρά της, η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για σαρωτικές επεμβάσεις στο τοπίο, με κατάργηση των δώρων και παρέμβαση στους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.
Ο ΣΕΒ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη πως προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο «χωρίς κόκκινες γραμμές», αλλά με δύο βασικές θέσεις οι οποίες έχουν ως εξής:
«Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρει της Τετάρτης στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.
Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός.
Θεωρώντας μάλιστα πως ορισμένες απαιτήσεις της τρόικας άπτονται αρκετά εξειδικευμένων ζητημάτων, η ΓΣΕΕ έχει κάνει λόγο για «καταδότες» στην τρόικα - δείχνοντας εργοδοτικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για επίτευξη «κρυφών πόθων» τους.
nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: