ΣΙΝΕ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ερυθρός τόνος πουλήθηκε αντί 565.000 ευρώ!!!

Eνας ερυθρός (κυανόπτερος) τόνος πουλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ των 565.000 ευρώ (56,49 εκατ. γεν) στην πρώτη δημοπρασία του χρόνου που έγινε στην ψαραγορά Τσουκίτζι στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη του κόσμου.
Με βάρος 269 κιλά, το ψάρι αλιεύτηκε στα ανοικτά της επαρχίας Αομόρι (βόρεια Ιαπωνία) και αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη μιας διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι του Τόκιο, τη Σούσι Ζανμάι.

Πρόκειται για τον πιο ακριβό τόνο στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετά το ρεκόρ των 32,49 εκατ. γεν που είχαν διατεθεί πέρυσι για ένα τεράστιο ψάρι 342 κιλών, δήλωσε ένας υπεύθυνος της ψαραγοράς.
«Ηθελα να πάρω τον καλύτερο τόνο για να τον φάνε οι γιαπωνέζοι πελάτες και όχι ξένοι», δήλωσε ο νικητής της δημοπρασίας Κιγιόσι Κιμούρα.
Στην τιμή αυτή, το κομμάτι του φιλέτου σε σασίμι (ωμό ψάρι) ή σούσι (συνοδευμένο με ξυδάτο ρύζι) θα έπρεπε να διατίθεται για περίπου 5.000 γιεν (50 ευρώ) το κομμάτι, όμως ο ιδιοκτήτης του Σούσι Ζανμάι θα το πωλεί στην κανονική τιμή των 418 γεν (4 ευρώ), σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ιαπωνία καταναλώνει το 80% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στον κόσμο, κυρίως με τη μορφή του σούσι. Όμως ο τόνος ανώτερης ποιότητας εκτιμάται ολοένα και περισσότερο στην Κίνα και η συμμετοχή Κινέζων στις δημοπρασίες ανεβάζει τις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: