ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Φάνης Γκέκας στον… Πειραιά!!!

Η φημολογία που έδινε τροφή σε πρωτοσέλιδα του ελληνικού αθλητικού Τύπου επί αλλεπάλληλες μεταγραφικές περιόδους, επαληθεύτηκε. Ο Φάνης Γκέκας συνεχίζει την καριέρα του στον Πειραιά!
Κατά μίαν έννοια τουλάχιστον, γιατί η σημερινή Σαμψούντα όπου εδρεύει η Σαμσούνσπορ, ο νέος σύλλογος του 31χρονου Ελληνα διεθνή φορ ονομαζόταν κάποτε Πειραιεύς. Αμισό την είχαν βαφτίσει οι Μιλήσιοι άποικοι που την ίδρυσαν γύρω στο 750 πΧ., Πειραιά την μετονόμασαν οι Αθηναίοι όταν την κατέλαβαν στις αρχές του 4ου πΧ αιώνα.

Το επίγονο της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βασίλειο του Πόντου, επανέφερε την παλιά ονομασία, Αμισός. Παρέμεινε μ’ αυτό το όνομα ενταγμένη στις αυτοκρατορίες της Παλιάς και της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολης) κι έπειτα ήρθαν οι Τούρκοι. Το «εις Αμισόν» εκφυλίστηκε σταδιακά σε «Σαμσούν», όπως ακριβώς το «εις την Πόλη» απέφερε το «Ιστανμπούλ».
Η Σαμσουνσπόρ είναι η μοναδική τουρκική ομάδα που καμαρώνει γιατί στο έμβλημά της απεικονίζεται (έφιππος) ο Μουσταφά Κεμάλ, ο αποκληθείς «Πατέρας των Τούρκων» (Ατατούρκ). Στην Σαμψούντα, το μεγάλο αυτό λιμάνι του Πόντου, είχε αποβιβαστεί ο Κεμάλ στις 19 Μαΐου του 1919, ημερομηνία που καθιερώθηκε ως εθνική εορτής της Τουρκίας, για να ξεκινήσει την οργανωμένη αντίσταση στις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ημερομηνία έναρξης ανείπωτων δεινών για τον ελληνισμό με πρώτο θύμα τον ποντιακό, αφού τότε ξεκίνησε η δεύτερη και συστηματικότερη φάση της γενοκτονίας του.
Σ’ αυτή την πόλη, τη Σαμψούντα, όπου μόνο μελαγχολικούς συνειρμούς φέρνει, ο Φάνης Γκέκας καλείται να βρει κίνητρα και διάθεση προκειμένου ν’ αναστηλώσει την καριέρα του. Αίσθησή μου είναι ότι θα προλάβει οριακά την …παρέλαση της 19ηςΜαΐου και ευχή μου, μετά από ένα καλό EURO 2012, να βρεθεί σε θέση ν’ αναζητήσει κάπου αλλού, τόσο από γεωγραφικής όσο και από ποιοτικής άποψης, τον επόμενο σταθμό του.
ierosagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: