ΣΙΝΕ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βρωμάει ο ιδρώτας σου; Τι μπορεί να σημαίνει;

Μάθε τι προκαλεί τον ιδρώτα, πως θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και πότε πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό.
Ποιά γυναίκα θέλει να βρωμάει από χιλιόμετρα ή να έχει λεκέδες από ιδρώτα πάνω στην μπλούζα της; Ακόμη κι αν πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η φυσική μυρωδιά είναι σέξι, οσο να΄ναι σε ενα κοριτσι ο ιδρώτας ειναι αντιαισθητικος!

Ο ιδρώτας και η άσχημη μυρωδιά του, αν και είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, είναι κάτι που προκαλεί ντροπή σε κάθε γυναίκα. Ευτυχώς βέβαια, για καλή μας τύχη αποσμητικά κι άλλα αντιιδρωτικά προϊόντα, όπως και η καθημερινή υγιεινή δίνουν λύση. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι τέτοιο που δύσκολα αντιμετωπίζεται με τις γνωστές μεθόδους. Τι μπορεί να συμβαίνει και πότε πρέπει να ανησυχήσεις; Μάθε τι προκαλεί τον ιδρώτα, πως θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και πότε πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό.


Τι προκαλεί τον ιδρώτα;
Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χέρια, στις μασχάλες και τα πόδια. Ο ρόλος των αδένων αυτών είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και να εκκρίνουν ένα μείγμα από νερό, άλατα και μέταλλα όπως το νάτριο, το γνωστό ιδρώτα, που αντίθετα με όσα πίστευες είμαι άοσμος.
Η οσμή δημιουργείται εφόσον ο ιδρώτας παραμείνει στο δέρμα για κάποιες ώρες, κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, η οσμή που δημιουργείται είναι αρκετά ελαφριά ώστε καλυφθεί προσωρινά με αποσμητικό και να καταπολεμηθεί με τακτικό πλύσιμο.


Γιατί πριν την περίοδο έχεις μια «βαριά» μυρωδιά;
Όπως, όμως θα έχεις παρατηρήσει, πολλές φορές, ιδιαίτερα στην μέση της περιόδου σου, το σώμα σου αποκτά μια περίεργη και αρκετά «βαριά» οσμή που δεν καλύπτεται ούτε με το πιο βαρύ αποσμητικό.
Η «βαριά» αυτή μυρωδιά του σώματος, προκαλείται από τους αποκρινείς αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα και απελευθερώνουν τη σεξουαλική ορμόνη φερομόνη. Οι ορμόνες αυτές, αναπτύσσονται κατά την εφηβεία και εκκρίνουν μια κολλώδη λιπαρή ουσία, που αν και δεν φαίνεται εκκρίνεται στο δέρμα σου. Η μυρωδιά από αυτούς τους αδένες είναι πολύ πιο έντονη κι αυτό διότι οι φερομόνες στέλνουν σήμα πως είσαι έτοιμη να τεκνοποιήσεις!
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, επειδή η «βαριά» μυρωδιά του σώματος βάσει των σημερινών προτύπων της Δυτικής κοινωνίας μεταφράζεται σε «βρωμιά», μια τέτοια κατάσταση σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα και άσχημα.


Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;
Μέχρι ένα βαθμό, όπως περιγράψαμε και παραπάνω, η κακοσμία του δέρματος κατά περιόδους είναι φυσιολογική και ανεκτή.
Σε ακραίες μόνο περιπτώσεις, η έντονη δυσοσμία μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για προβλήματα στην υγεία, όπως για παράδειγμα εμφάνισης όγκου σε έναν από τους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος (όπως ο θυρεοειδής), οπότε απελευθερώνεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών. Βέβαια, ο ιδρώτας θα είναι ένα μόνο από τα συμπτώματα κι αν οι εξετάσεις σου δεν έχουν δείξει κάτι το ανησυχητικό, δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε υποψίες.
Ακόμη κι αν η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, σαν χαλασμένο ψάρι, ίσως να είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτό το πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από «ψαρίλα» ή αλλιώς σύνδρομο οσμής ψαριού, μια σπάνια γενετική ανωμαλία που ευτυχώς δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία αλλά συνδέεται με την έντονη κακοσμία του ιδρώτα.


Πώς θα καταπολεμήσεις το… κακό;
Έχεις ρίξει στη μάχη κάθε παλιό και νέο προϊόν και κάνεις μπάνιο καθημερινά αλλά μάταια. Ο Ιδρώτας σου συνεχίζει να βρωμάει. Υπάρχει τρόπος να γλιτώσεις;
Στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μετριάσεις το πρόβλημα. Ένα καλό αποσμητικό, ένα ελαφρύ άρωμα, συχνό πλύσιμο και ελαφρά ρούχα θα σε βοηθήσουν να περάσεις απαρατήρητη.
Ωστόσο, αν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και δεν εμφανίζεται μόνο σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας ή όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις τη λύση του καυτηριασμού των αδένων με λέιζερ. Σε κάθε πάντως περίπτωση η λύση αυτή προτείνεται μονάχα σε περιπτώσεις φρικτής δυσοσμίας και όχι στη μέση γυναίκα που όπως είναι φυσιολογικό και θα ιδρώσει και θα φέρει βαριά μυρωδιά κάποιες στιγμές, κάτι που είναι απόλυτα φυσικό, υγιεινό αλλά όπως αποδείχτηκε και πολύ σέξι!
womenonly

Δεν υπάρχουν σχόλια: