ΣΙΝΕ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ερωτήσεις Βουλευτή Νομού Γρεβενών για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, οι οποίες αναφέρονται στη διακοπή της κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού και στη ταλαιπωρία των διερχομένων οδηγών και επιβατών στις 22 και 23 Δεκεμβρίου.
Με αφορμή το περιστατικό της διακοπής της κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού, λόγω χιονόπτωσης, στις 22-23 Δεκεμβρίου 2011 και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων επιβατών για περισσότερο από 10 ώρες, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας κατέθεσε τη Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, στη Βουλή, δύο ερωτήσεις, μία προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση και μία προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις του κ. Χαντάβα, όπως κατατέθηκαν στην Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής έχουν ως εξής:
«Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση.
Κύριε Υπουργέ,
Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2011 διεκόπη η κυκλοφορία της Εγνατίας οδού, λόγω χιονοπτώσεων και εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός οχημάτων και επιβατών για πάνω από δέκα ώρες μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων (Α/Κ)Κοίλων και Καλαμιάς.
Πολλά αυτοκίνητα καλύφθηκαν πλήρως από το χιόνι και οι εγκλωβισμένοι περίμεναν για αρκετές ώρες βοήθεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των διερχομένων συνέβαλαν και οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών που μετέφεραν τους εγκλωβισμένους με γεωργικούς ελκυστήρες σε σπίτια, σχολεία ή υπηρεσίες για να διανυκτερεύσουν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια δε φέρει καμία ευθύνη για τον αποχιονισμό και τον απεγκλωβισμό των διερχομένων οδηγών και απέδωσε τις ευθύνες αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε».
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης απέδωσε ευθύνες και στην αιρετή Περιφέρεια.
Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης πως είναι δυνατόν να παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι για τόσες ώρες οι συμπολίτες μας που διέρχονταν την Εγνατία Οδό και ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτείας σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του απεγκλωβισμού των οδηγών και των διερχομένων επιβατών;
Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες των εμπλεκομένων κρατικών αρχών και ποιος έχει την ευθύνη του συντονισμού μιας τέτοιας επιχείρησης;
Τι προτίθεστε να πράξετε στο μέλλον ούτως ώστε να μην εμφανιστεί αυτή η ολιγωρία στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών;»

«Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2011 διεκόπη η κυκλοφορία της Εγνατίας οδού, λόγω χιονοπτώσεων και εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός οχημάτων και επιβατών για πάνω από δέκα ώρες μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς.
Πολλά αυτοκίνητα καλύφθηκαν πλήρως από το χιόνι και οι εγκλωβισμένοι περίμεναν για αρκετές ώρες βοήθεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Ευτυχώς κινητοποιήθηκαν και οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών και μετέφεραν τους εγκλωβισμένους με γεωργικούς ελκυστήρες σε σπίτια, σχολεία ή υπηρεσίες για να διανυκτερεύσουν.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι κρατήσεις επισκεπτών που προγραμμάτιζαν να περάσουν τις γιορτές στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης πως είναι δυνατόν να διακόπτεται η κυκλοφορία στον μεγαλύτερο εθνικό οδικό άξονα της χώρας και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με μια απλή χιονόπτωση όταν στην περιοχή επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολύ δυσκολότερες συνθήκες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης απέδωσε ευθύνες στην εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. που είναι αρμόδια για τον αποχιονισμό του οδικού άξονα , ο δε Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακής αναφέρθηκε στην έλλειψη ανεμοφρακτών κατά μήκος της Εγνατίας οδού στα σημεία που επικρατούν ανεμοθύελλες (ανεμοσούρια) .

ΕΡΩΤΑΣΘE:
Ποια μέτρα έχει πάρει η εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. για τον αποχιονισμό της Εγνατίας Οδού;
Γιατί δεν τοποθετήθηκαν ανεμοφράκτες ή δενδροστοιχίες κατά μήκος του δρόμου στα σημεία που εμφανίζονται ανεμοσούρια;
Που οφείλεται ο εγκλωβισμός των διερχομένων οχημάτων και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε στο μέλλον για να μην παρουσιαστούν ανάλογα φαινόμενα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: