ΣΙΝΕ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο Σκετίνο παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε το πλοίο

Σε τηλεφωνική συνομιλία με φίλο του, ο Καπετάνιος του Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, παραδέχθηκε ότι εγκατέλειψε το κρουαζιερόπλοιο πριν από τους επιβάτες, όπως αναφέρουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, ενώ ο Σκετίνο βρισκόταν στην εισαγγελία του Γκροσσέτο για την πρώτη ανάκριση, μίλησε στο κινητό του με κάποιο φίλο του και οι δικαστικοί, κατέφεραν να τον ηχογραφήσουν.
Στο διάλογο (παρατίθεται μόνο γραπτή αναφορά, και όχι η ηχογράφηση) ο Ιταλός Καπετάνιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «άκουσα τον μάνατζερ που έλεγε πέρνα από εκεί, πέρνα από εκεί. 'Αλλοι δεν θα ήταν τόσο καλοσυνάτοι σαν και εμένα, διότι μου έχουν σπάσει τα...Πέρνα από εκεί, πέρνα από εκεί? Η ξέρα υπήρχε αλλά δεν αναφερόταν από τα μηχανήματα, και εγώ πέρασα».
Συγκλονιστικό είναι το σημείο του διαλόγου, όπου ο Σκετίνο, παραδέχεται την μεγαλύτερη ευθύνη του, την εγκατάλειψη του πλοίου: «όταν κατάλαβα ότι το πλοίο έγερνε αποφάσισα να κατέβω».
Αναφορικά με το κείμενο που δημοσίευσε η «Κορριέρε», ο κυβερνήτης, δεν φαίνεται να ένιωθε, αρχικά τουλάχιστο, ιδιαίτερες τύψεις: «μπορεί να έκανα κάτι το παράτολμο, αλλά πάντα-προσθέτει-μέσα στα όρια των όσων έχω επίγνωση. Από την στιγμή της πρόσκρουσης, έδρασα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυτό μπορεί να μου δώσει την ψευδαίσθηση ότι είμαι εντάξει με την συνείδησή μου».
«Αυτό που με τιμά είναι ότι σώσαμε όλους εκτός από αυτούς (από τα θύματα, δηλαδή). Πήγα δεξιά αριστερά στην θάλασσα και μάζεψα τον κόσμο και τώρα η ψυχή μου είναι γαλήνια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μιλώντας στο φίλο του η ταυτότητα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Φραντσέσκο Σκετίνο του γνωστοποιήσε την πρόθεσή του ότι «δεν θέλει να καθίσει πλέον πίσω από πηδάλιο, διότι, τα πράγματα, δεν τα βλέπει και τόσο καλά».
Οι εισαγγελείς του Γκροσέτο θα χρησιμοποίησουν χωρίς αμφιβολία τις φράσεις αυτές του κυβερνήτη του Concordia ως αποδεικτικό στοιχείο καθοριστικής σημασίας στην πολύκροτη δίκη για το ναυάγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: