ΣΙΝΕ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Έρευνα αμφισβητεί τη δράση της ασπιρίνης!!!

Μειώνει ή όχι τον κίνδυνο εμφράγματος;
Μέχρι πρόσφατα όλοι πίστευαν ότι μια ασπιρίνη τη μέρα βοηθά στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.
Πολλοί γιατροί μάλιστα συνέστηναν στους ασθενείς τους με τέτοια προβλήματα προληπτικά να παίρνουν από μια ασπιρίνη. Όμως μια έρευνα που βγήκε στη δημοσιότητα χθες αμφισβητεί τη δράση της ασπιρίνης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε σε δείγμα ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι, όχι μόνο δεν φαίνεται η ασπιρίνη να ωφελεί, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τον κίνδυνο για αιμορραγία.
“Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση την οποία να γνωρίζουν, είναι πολύ πιο περιορισμένα από όσο παλαιότερα πιστεύαμε. Και στην ουσία η θεραπεία με την ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας” δήλωσε ο επικεφαλής των επιστημόνων που έκαναν την έρευνα Ραό Σεσασάι, του πανεπιστημίου του Λονδίνου St George.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι 1 στους 120 που έπαιρναν προληπτικά ασπιρίνη επί 6 χρόνια απέφευγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ένας στους 73, όμως υπέστη σημαντική αιμορραγία όμως, κατά την ίδια περίοδο.
Η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine και αναμένεται να προκαλέσει νέο διάλογο και αντιδράσεις σχετικά με τα οφέλη της ασπιρίνης. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι 1 στους 1000 που παίρνουν ασπιρίνη μπορεί να πάθει γαστρορραγία. Πάντως οι ερευνητές τόνισαν ότι πλέον η ασπιρίνη θα πρέπει να δίδεται σε ατομικό επίπεδο με βάση τον κάθε ασθενή και το ιστορικό του και πιο επιλεκτικά σε σχέση με παλιά.
Η ασπιρίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο που χρησιμοποιείται σαν αναλγητικό και αντιπυρετικό και συχνά οι γιατροί το δίνουν σε ασθενείς με εγκεφαλικό η καρδιαγγειακό πρόβλημα, αφού μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Πέρυσι πάντως μια άλλη έρευνα αποφάνθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει σημαντική προστατευτική δράση κατά του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του εντέρου.
Άλλοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι μπροστά στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο του εντέρου, τα οφέλη της ασπιρίνης είναι τεράστια αν και υπάρχει ο κίνδυνος της γαστρορραγίας.
iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: