ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μείωση της τιμής του πετρελαίου ή επίδομα θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία

Επιστολή περιφερειάρχη στον υπουργό Εσωτερικών!!!
Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην καταψυγμένη Δυτική Μακεδονία, αλλά και πρόσθετες δαπάνες στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ενημέρωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο ότι έστειλε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση, ενώ το αίτημα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, της οποίας ο αρχηγός Γιάννης Παπαϊορδανίδης, επισκέφτηκε προσφάτως την ακριτική Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -25 βαθμούς Κελσίου.
«Η υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη περίοδο του χειμώνα, έχουν εξαντλήσει οικονομικά τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τη θέρμανση, τα οποία κυριολεκτικά αδυνατούν να πληρώσουν οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης. Προσθέτει ότι σ’ αυτή τη δύσκολη για την χώρα μας περίοδο, η μείωση της τιμής των καυσίμων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή και δραστηριοποίηση των πολιτών στη Δυτική Μακεδονία».
Περιγράφοντας τις πολικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πολίτες της ακριτικής περιφέρειας, ο Γ. Δακής επισημαίνει: «Ο χειμώνας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι πάντα ιδιαίτερα βαρύς και πολύμηνος, αλλά ειδικά φέτος οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν καιρικές συνθήκες που είχαν χρόνια να παρατηρηθούν στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη όπου το θερμόμετρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ε.Μ.Υ., κατήλθε στους -25 οC, τοπικά δε, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες κάτω των -30 οC.
Η κατάσταση ολικού παγετού και οι έντονες χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία και στη διαβίωση των πολιτών. Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».
Στη συνέχεια αναφέρεται στις ζημιές που έχουν υποστεί τα οδικά και υδρευτικά δίκτυα και στην ιδιαίτερη μέριμνα που χρειάζεται για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
Ακόμη αναφέρεται στην ίδια την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους, οι οποίοι «παρά την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσπραγία χρηματοδότησης για να ανταποκριθούν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και στις διαμορφωμένες από αυτές, ανάγκες των πολιτών, καθώς η ένταση των καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση όλων των προβλεφθέντων και προϋπολογισθέντων κονδυλίων». Ως εκ τούτου τονίζει την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και των Δήμων, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.
Ο Γ. Παπαϊορδανίδης δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπήκε στην κατάψυξη, γι’ αυτό και ζητούμε επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να οδηγούμε σε οικονομική εξαθλίωση τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, γι’ αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, καλώντας και τους βουλευτές να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορεί σε συνθήκες κατάψυξης που ένα νοικοκυριό χρειάζεται περί τους πέντε τόνους πετρέλαιο, να πιστεύουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Πρόκειται για ένα ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, στο οποίο η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί, θεσμοθετώντας ένα επίδομα θέρμανσης για το ποσοστό αναπλήρωσης των νοικοκυριών, που υποβάλλονται σε τεράστιες δαπάνες».
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: