ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων!!!

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε πρωτοφανή ύψη κατά μέσον όρο το 2011, παρά την ανεπαίσθητη πτώση τους κατά το δεύτερο μισό του έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO). Το 2011, ο δείκτης που έχει θεσπίσει ο FAO έφθασε τις 228 μονάδες, όταν το 2008 -που έως σήμερα αποτελούσε τη χρονιά-ρεκόρ: είχε φθάσει τις 200.
Το Δεκέμβριο, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έπεσαν κατά 2,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αντίστοιχες των δημητριακών μειώθηκαν κατά 4,8%, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Ο δείκτης για τον περασμένο Δεκέμβριο έφθασε τις 211 μονάδες, μακράν της τιμής ρεκόρ των 236 μονάδων τον Φεβρουάριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο αφότου ο FAO άρχισε να μετράει τις τιμές των τροφίμων το 1990 , επισημαίνει ο Οργανισμός.
Η πτώση του δείκτη εξηγείται από την μείωση της τιμής στα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα λάδια, από τις πλούσιες σοδιές, τη μείωση της ζήτησης και την σταθερότητα του δολαρίου.
Όσον αφορά τον δείκτη του κρέατος, η τιμή του υποχώρησε ελαφρά, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του χοιρινού. Απεναντίας, αύξηση σημειώθηκε στις τιμές των πουλερικών και του βοδινού κρέατος. Ο δείκτης των γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει σταθερός εν σχέσει με τον Νοέμβριο, εκτός από αυτόν του βουτύρου που σημείωσε κάμψη 1%.
Μολαταύτα παραμένει δύσκολη μία πρόβλεψη για τις τάσεις κατά τους προσεχείς μήνες , τονίζει ο FAO.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: