ΣΙΝΕ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η βιταμίνη Β "ξεκλειδώνει" την μνήμη;

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα διαπίστωσε ότι η παρουσία της βιταμίνης Β12, η οποία βρίσκεται σε πολλές τροφές (κρέας, ψάρι, γάλα), είναι πιθανό να εμποδίζει την απώλεια της μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό υγιή άτομα ηλικίας 61 ως 87 ετών για πέντε χρόνια.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα στα οποία τα επίπεδα της Β12 βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν συρρίκνωση του εγκεφάλου τους από εκείνους που έχουν υψηλά ή ακόμη και φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους.
Έχει διαπιστωθεί ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.
«Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση βιταμινών Β12, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα δημητριακά που εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη, μπορεί να ενισχύσει την προστασία του εγκεφάλου. Το συκώτι και τα οστρακόδερμα είναι επίσης πλούσια σε Β12» δήλωσε η Ρεμπέκα Γουντ, στέλεχος του Συμβουλίου Έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η έρευνα αυτή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά γιατί είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούν όλοι να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε βιταμίνες και ειδικά σε αυτές που ανήκουν στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.
Ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κάποιος δραστικά τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας είναι να γυμνάζεται, να έχει υγιεινή διατροφή, να μην καπνίζει και να κάνει συχνά εξετάσεις για να ελέγχει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της χοληστερόλης» υποστηρίζει η καθηγήτρια Σούζαν Σόρενσεν, της Βρετανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ.
«Η έρευνά μας προβάλλει μια νέα διάσταση στην προσπάθεια κατανόησης των επιπτώσεων που έχει η βιταμίνη Β στον εγκέφαλο. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου καθώς γερνάμε μπορεί να επηρεάζεται και από τη διατροφή μας» δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σμιθ, επικεφαλής του Προγράμματος Ερευνών Γήρανσης και Μνήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: