ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το "καθισιό" μειώνει τη διάρκεια ζωής!

Νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψε ότι το καθισιό «κόβει» χρόνια από τη ζωή, ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι παχύσαρκοι αλλά και σε όσους προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ακινησία με λίγη γυμναστική την ημέρα!

Αν, μάλιστα, κάποιος κάνει καθιστική εργασία και δε γυμνάζεται ή δεν κινείται καθόλου τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου εκτοξεύεται στα ύψη.
Τα νέα αυτά προκύπτουν από μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 εθελοντές και σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και διευθυντή του Τμήματος Αιματολογίας-Ογκολογίας του Ochsner, στη Λουϊζιάνα, Τζαίυ Μπρουκς, «πολύ απλά αποδεικνύουν πως ό, τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, έχει συνέπειες. «Αν, βεβαίως, η δουλειά ενός ανθρώπου είναι καθιστική, δε σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθεί. Αλλά την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να κινείται. Αυτό είναι το κλειδί».
Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στο σωματικό βάρος και η συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια, το διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη. Ο Μπρουκς και οι συνεργάτες του σχολίασαν ότι μέχρι τώρα ελάχιστες μελέτες είχαν ασχοληθεί με τις πιθανές συνέπειες της καθιστικής ζωής καθ’ εαυτής. Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 123.216 εθελοντές (53.440 άντρες και 69.776 γυναίκες), οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό κάποιου νοσήματος το 1993, όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 14 χρόνια ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας έχασαν την ζωή τους. Αφού έλαβαν υπ’ όψιν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να ευθύνεται γι’ αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που περνούσαν 6 ώρες την ημέρα καθισμένες σε μία καρέκλα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου στους άντρες ήταν 17%.
Ο κίνδυνος ήταν πολλαπλάσιος για όσους δε γυμνάζονταν ποτέ σε ποσοστό 94% για τις γυναίκες και 48% για τους άντρες!
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αδράνεια των μυών, ιδίως των ποδιών, διεγείρει ή καταστέλλει διάφορες ορμόνες στον οργανισμό που επηρεάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης και πολλών άλλων ουσιών στο αίμα που αποτελούν δείκτες της υγείας μας.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: