ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ελεγχοι σε όσους γύρισαν την πλάτη στην περαίωση...

Βρήκαν αφορμή να ξεζουμίσουν τον γάιδαρο, πάλι. Ελέγχους - εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση της περιόδου 2000-2009 και δεν εκμεταλλεύτηκαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις φορολογικές υποθέσεις τους ξεκινά η εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση της Ημερησίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό να εντείνει τις πιέσεις σε όσους δεν έχουν δεχθεί να κάνουν περαίωση για τα έτη 2000-2009.
Ήδη οι ΔΟΥ καλούν τους επιτηδευματίες να αποδεχθούν εντός προθεσμίας 5 ημερών το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται το σύνολο της οφειλής για την περαίωση κάθε οικονομικού έτους, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμα των επιμέρους οφειλών, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη. Όσοι δεν αποδεχθούν το εκκαθαριστικό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φορολογικό έλεγχο.
Σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής. Το ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά φόρου που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, θα καταβάλλονται ως ακολούθως:
Σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 5.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία δόση.
Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ.
Σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά από 10.000 ευρώ μέχρι 15.000 ευρώ.
Σε 18 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ.
Σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
Κριτήρια για τον έλεγχο
Η επιλογή των επιτηδευματιών που θα ελεγχθούν θα γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων οι φοροελεγκτές επικεντρώνονται στα εξής:
1 Αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον ΚΒΣ.
2 Αν προσδιορίστηκαν ορθά τα καθαρά κέρδη.
3 Αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των τεχνικών επιχειρήσεων.
4 Αν σε ετήσια βάση και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στα τηρούμενα βιβλία και πέραν του ανωτέρω ορίου δειγματοληπτικά, κατά την κρίση του ελέγχου.
5 Αν για τις επιστροφές και εκπτώσεις πωλήσεων υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά. Για επιτηδευματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο και για επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, άνω των 3.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και άνω των 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.
6 Τις παραγωγικές επενδύσεις και αφορολόγητες κρατήσεις των αναπτυξιακών νόμων έχουν εφαρμοσθεί οι κείμενες διατάξεις.
7 Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
8 Σε κάθε δαπάνη που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και των ποσών που καταβάλλονται σε εξωχώρια εταιρεία για κάθε είδους δικαιώματα και αποζημιώσεις ανεξαρτήτως του ύψους αυτών.
9 Αν υπάρχουν παραβάσεις ΚΒΣ ή άλλα έγγραφα από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ή επηρεάζεται το κύρος των βιβλίων και στοιχείων.
10 Στοιχεία διασταυρώσεων από ΓΓΠΣ, τράπεζες, οργανισμούς, λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.


Ελεγχοι σε πλαστά - εικονικά στοιχεία
Για τον έλεγχο έκδοσης πλαστών ή εικονικών καθώς και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων:
Αξιοποιούνται στοιχεία, καταστάσεις και πληροφορίες.
Ελέγχονται μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων μεμονωμένες αγορές ή δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ειδικότερα σε κάθε περίπτωση από τις προαναφερόμενες αγορές ή δαπάνες αυτές που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, από προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές.
Ελέγχονται φορολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλη αξία, για τυχόν πλαστότητα, εικονικότητα ή νόθευσή τους με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της θεώρησής τους και της ορθής έκδοσής τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μασ εφαγαν αλλα θα μασ βρουν μπροστα τουσ στισ εκλογεσ