ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πως μπορεί να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος παιδιών κατά την άθληση;

Μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα αρκεί για αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος παιδιών κατά την άθληση, κι αυτό γιατί με την μέτρηση αυτή μπορεί να διαγνωστεί μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, η στένωση ισθμού αορτής.
«Η στένωση του ισθμού αορτής είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη συγγενής (εκ γενετής) καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία.
Αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1000 γεννήσεις. Η στένωση του ισθμού αορτής μαζί με τη μεσοκολπική επικοινωνία είναι σχεδόν οι μόνες συγγενείς καρδιοπάθειες που μπορεί να ξεφύγουν και να διαγνωστούν ακόμη και στην εφηβική ή στην ενήλικη ζωή. Κι ενώ από την αδιάγνωστη μεσοκολπική επικοινωνία δεν κινδυνεύει άμεσα το παιδί , από την αδιάγνωση στένωση ισθμού μπορεί να επέλθει αιφνίδιος θάνατος κατά την άσκηση» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής-παιδιατρικής καρδιολογίας στο ΑΠΘ , Ανδρέας Γιαννόπουλος, με αφορμή ανακοίνωσή του για την «Υπέρταση καρδιακής αιτιολογίας» στη 22η Επιστημονική Ημερίδα-Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Αν εξαιρεθούν οι σοβαρές στενώσεις ισθμού αορτής που θα διαγνωσθούν μετά τη γέννηση στο νεογνό ή το βρέφος, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά την εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: